Är det farligt att mensen uteblir när man har p-stav?

Fråga

Jag har haft p-stav i drygt sju år och har under denna tid inte haft någon mens. Jag tycker det är jätteskönt att inte ha mens, men undrar om det kan få några konsekvenser för min hälsa på längre sikt?

Svar

Det är inte farligt att inte ha mens under en längre tid när man har p-stav. Det kommer inte att få några konsekvenser för din hälsa.

Det som händer är att hormonet i p-staven gör att du inte får ägglossning. Det är ungefär som att äggen vilar i äggstockarna. Hormonet förhindrar även slemhinnan i livmodern att byggas upp en gång i månaden, som den i vanliga fall gör för att kunna ta emot ett eventuellt befruktat ägg. Det är det som gör att du inte får mens, och det är också det som gör att du inte blir gravid.

P-staven påverkar alltid blödningsmönstret. Det kan innebära allt från att man småblöder någon gång i veckan till att mensen helt uteblir, som för dig. Den dagen du bestämmer dig för att sluta använda p-stav så kommer din ägglossning att starta och då får du mens igen.

Har du fler frågor om skydd mot graviditet kan du alltid kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologmottagning.

Med vänliga hälsningar

Ingela Tunlind-Öhman, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Ingela Tunlind-Öhman, barnmorska