Är det farligt att binda brösten?

Fråga

Jag undrar bara om det är farligt att binda brösten? Det är nämligen så att jag själv gör det eftersom jag föredrar att klä mig och se ut som en kille. Men pratade med en vän som sa till mig att hon tycker jag borde sluta med det.

Jag vill binda brösten, eftersom det känns bättre, men jag vill inte göra något som skadar min kropp. Så därför vill jag bara vara säker.

Svar

Det är inte farligt att linda eller binda brösten, men om du alltid går med lindade bröst så kan du få problem med ryggen efter ett tag. Det är därför bra om du till exempel på natten kan låta bli att ha brösten lindade.

Det är många som precis som du inte vill att brösten ska synas. De vanligaste knepen att ta till är dessa:

 • Linda brösten med en elastisk linda, som jag tolkar att du gör. Det brukar funka bäst med en riktigt bred linda. Det är väldigt viktigt att den är elastisk eftersom man annars kan få svårt att andas ordentligt.

• En del tycker att det funkar bra med sport-bh och en del tycker att det funkar bättre med två stycken sportbehåar ovanpå varandra.

• På nätet kan du också köpa speciella linnen och toppar som kallas för "breast binders" som gör att brösten blir riktigt platta.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska