Alternate Text

Så använder du Fimpaaa!

Det här är en handledning i att använda appen Fimpaaa! Bildspelen beskriver olika delar av appen och vad du kan göra i dem. 

Inloggning och skapa konto

 • Skärmdump av Fimpaaa!:s första sida, som innehåller logo.

  /

  När du öppnar appen möts du av en sida med bild av Fimpaaa!:s logotyp. Den växlar automatiskt över till inloggningssidan eller till startsidan i appen om du redan är inloggad.

 • Skärmdump av Fimpaaa!:s inloggningssida.

  /

  På inloggningssidan loggar du in om du har ett konto. Du fortsätter att vara inloggad till du själv väljer att logga ut. Har du glömt ditt lösenord så kan du klicka på länken - då skickas ett nytt lösenord till den mejladress som du har registrerat.

  Om du är ny användare så klickar du på "Skapa konto".

 • Skärmdump av informationssida om hur man gör profiltestet i Fimpaaa!.

  /

  När du skapar ett konto så behöver du allra först göra Fimpaaa!:s profiltest. Det gör du för att få syn på vilken typ av rökare du är. Appen anpassar de meddelanden som du får efter vilken rökarprofil du har.

 • Skärmdump av några av de frågor man får i profiltestet.

  /

  Du svarar på 26 frågor om din rökning genom att skatta hur mycket eller lite olika påståenden stämmer in på dig.

  Klickar du på "1" så betyder det att det stämmer väldigt lite för dig, klickar du på "7" så stämmer det väldigt väl.

  När du har gjort klart testet så kommer du inte på en gång till ditt resultat. Det hittar du i huvudmenyn under Min profil/Mitt resultat efter att du har gjort klar registreringen.

 • Skärmdump av sidan där man anger användaruppgifter.

  /

  När du har gjort profiltestet fyller du i dina användaruppgifter. Du behöver ange mejladress för att vi ska kunna skicka ett tillfälligt lösenord om du glömmer ditt gamla. Mejladressen används inte på något annat sätt. Uppgifter om vilken del av landet du bor i, vilket kön och vilken ålder du har, vill vi ha för att kunna se vilka som använder Fimpaaa!. 

  Du fyller i hur mycket ett paket cigaretter kostar för dig och hur mycket du röker, för att appen ska kunna hålla reda på hur mycket du sparar när du slutar.

  Sen väljer du om du vill ha hjälpmeddelanden från appen via push-notiser eller mejl. Väljer du mejl går meddelandena till din mejladress, men vi rekommenderar push-notiserna. De ger mer hjälp i stunden eftersom du ser dem direkt på skärmen utan att behöva låsa upp telefonen.

Min sida och meny

 • Skärmdump som visar startsidan, så kallade

  /

  Startsidan i appen, Min sida, innehåller olika delar. Längst upp ligger pratbubblan, där Fimpaaa! varje dag efter rökstoppet berättar något om vad som händer i kroppen, hur man kan må och frågar hur det går. Du kan välja mellan flera svarsalternativ och appen ger då olika svar. 

  Räknaren håller koll på hur många dagar, timmar och minuter du har varit rökfri. Längst ner på startsidan finns en annan räknare som visar hur mycket pengar som du har sparat in på att inte röka.

  Det finns också tips på övningar som du kan göra och filmklipp som du kan titta på. Filmklippen visar rökavvänjarna Jesper och Farida, som ger olika tips och råd.

  /

  Fimpaaa!:s meny innehåller länkar till alla sidor och avdelningar i appen. Du kommer åt menyn genom att klicka på "hamburgerikonen" i övre vänstra hörnet.

  /

  I menyn hittar du avdelningen "Min profil". Här kan du ändra dina användaruppgifter, göra om ditt profiltest och läsa resultatet av profiltestet. Du kan också ändra ditt stoppdatum eller radera ditt konto helt. 

  /

  I "Mitt resultat" kan du se vilken rökarprofil du har utifrån profiltestet som du gjorde när du registrerade dig. Det finns 13 rökarprofiler och appen väljer ut de tre som passar bäst in på dig.

  Du kan göra om testet och få en ny profil. 

  /

  Du kan ändra ditt stoppdatum när du vill. Antingen om du vill börja med ditt rökstopp tidigare än vad du först tänkte, eller om du vill skjuta fram det för att få  längre tid att förbereda dig.

Push-notiser från appen

 • Skärmdump av menyn som visar alla meddelanden som man har fått från appen.

  /

  I inkorgen samlas alla meddelanden som du har fått från appen i form av push-notiser. Pushnotiser = meddelanden som dyker upp på skärmen utan att man behöver gå in i appen. 

  Meddelandena är stöttande och uppmuntrande och kommer ofta i början, och mer sällan när du har kommit längre i rökstoppet. De berättar till exempel om saker som händer i kroppen när du slutar röka och ger extra stöd inför helgerna, då du kanske lättare hamnar i situationer som ger röksug.

  Om du i registeringen valde att få meddelandena via mejl så kommer de istället till den mejladress som du har angett. 

 • Skärmdump av ett meddelande som har kommit från appen. Det står: Hej Cnilla! Ingen mer hosta eller slem i halsen på morgonen. Du har en stark känsla av att ha kontroll. Bra gjort!

  /

  Såhär kan ett meddelande från appen se ut.

Övningar som förbereder och hjälper

 • Skärmdump av meny som visar övningarna i appen.

  /

  I Fimpaaa! finns 12 övningar som är till för att du ska kunna förbereda dig för rökstoppet och för att hjälpa dig under tiden.

  De ligger samlade i en meny, men du ser inte alla från början. De dyker upp efter hand och du kan se den senaste övningen på startsidan.

  Alla övningar går att göra flera gånger.

 • Skärmdump som visar övningen Mina dåliga ursäkter.

  /

  I "Mina dåliga ursäkter" kan du läsa vanliga argument för att man inte behöver sluta röka. Många känner igen sig i dem. För varje "ursäkt" får du svar på tal - argumenten är ju ofta inte speciellt bra.

 • Skärmdump av övningen Hur motiverad är du?

  /

  I den här övningen får du testa hur motiverad du är att sluta röka. Du får till exempel svara på frågor om hur viktigt det är för dig att sluta och för vems skull du vill göra det.

 • Skärmdump av övningen Fördelar och nackdelar.

  /

  Vad ser du som bra och dåligt med din rökning? Den här övningen är ett bra sätt att börja fundera kring ditt rökande. 

  I steg ett väljer du ut fördelar från en lång lista, och i steg två väljer du ut nackdelar. Du kan sen gå tillbaka och titta på din lista, kanske för att påminna dig om nackdelarna om du blir röksugen.

 • Skärmdump av övningen Ändra vanor

  /

  En metod för att klara att sluta röka, är att ändra på hur du röker innan rökstoppet. Här får du tips på saker du kan göra för att röka mindre och för att påverka ditt röksug.

 • Skärmdump av övningen Vad betyder rökningen

  /

  Det här är en till övning som hjälper dig att se vilken roll rökningen har för dig. Den är uppbyggd så att du skriver om din senaste cigarett, för att du ska kunna se mönster för när du röker.

 • Skärmdump av övningen Hur var din dag

  /

  När du slutar röka kan ditt humör växla. Den här övningen hjälper dig att hålla koll på det under tiden som går.

  Du kommer att märka att det blir lättare!

 • Skärmdump av övningen Tips till dig själv.

  /

  Hjälp dig själv med röksuget genom att skapa råd till dig själv. I den här övningen kan du välja ett råd från Fimpaaa!:s lista eller skriva ett eget. 

 • Skärmdump av övningen Belöna dig själv

  /

  I den här övningen kan du blicka framåt och planera vad du ska göra för pengarna som du sparar på att inte röka. 

  Fimpaaa! gör en beräkning på hur mycket du kommer ha sparat från tre dagar framåt till om ett år. Du väljer belöningar från en lista.

 • Skärmdump av övningen Nya aktiviteter.

  /

  När du slutar röka kan du känna dig rastlös och irriterad. Du kan ersätta känslan av energi som du fick av cigaretterna genom att röra mer på dig. Testa dig själv för att se vilken typ av sportaktiviteter som skulle kunna passa dig.

 • Skärmdump av övningen Hitta ditt stöd

  /

  Att personer som finns i din närhet vet om och stöttar dig i ditt rökstopp kan vara till stor hjälp. Den här övningen hjälper dig att tänka hur du vill bli stöttad av andra. 

  Gör den gärna tillsammans med de personer som du väljer. 

 • Skärmdump av övningen Vad händer i kroppen

  /

  När du slutar röka händer det saker på en gång i din kropp. Här kan du följa vilka positiva saker som händer den närmaste tiden efter ditt rökstopp. 

  Du kan också se vad som händer längre fram - se det som mål att sikta på!

 • Skärmdump av övningen Hälsning till dig själv

  /

  Bli ditt eget bästa stöd! Här väljer du ut bilder och ord för att skapa en framtidsvision av dig som rökfri. 

  Skriv ett meddelande till dig själv och välj när meddelandet ska skickas. På dagen som du har valt kommer det ett fint mejl från dig själv med din vision. Det kan vara det som ger lite extra motivation en jobbig dag. 

Snabbt stöd med Min plan

 • Skärmdump på en sida i övningen Min plan

  /

  "Min plan" hjälper dig att förbereda dig för vad du ska göra i situationer när röksuget uppstår. I den väljer du situationer från en lista som du tror kan bli svåra för dig ...

 • Skärmdump på en sida i övningen Min plan

  /

  ... Sen väljer du en eller flera saker som du kan göra istället för att röka i de här situationerna för var och en av dem.

 • Skärmdump på en sida i övningen Min plan

  /

  Dina situationer och de saker du har valt att göra i dem visas som en överskådlig lista. Den är lätt att hitta direkt i menyn i appen om du behöver extra stöd.

Fimpaaa!:s forum

 • Skärmdump av forumet

  /

  Det kan vara till hjälp av prata med andra i samma situation och få stöd och stötta andra! I forumet kan du göra egna inlägg och läsa andras. Du kan ockå kommentera andras inlägg.

  Inlägg som du uppskattar extra mycket kan du göra till favoritinlägg och gå tillbaka till.

  Om någon skriver ett inlägg som på något sätt är stötande så kan du anmäla det. Då tas inlägget bort.

 • Skärmdump av forumet

  /

  Det kan vara till hjälp av prata med andra i samma situation och få stöd och stötta andra! I forumet kan du göra egna inlägg och läsa andras. Du kan ockå kommentera andras inlägg.

  Inlägg som du uppskattar extra mycket kan du göra till favoritinlägg och gå tillbaka till.

  Om någon skriver ett inlägg som på något sätt är stötande så kan du anmäla det. Då tas inlägget bort.

 • Skärmdump av forumet

  /

  Det kan vara till hjälp av prata med andra i samma situation och få stöd och stötta andra! I forumet kan du göra egna inlägg och läsa andras. Du kan ockå kommentera andras inlägg.

  Inlägg som du uppskattar extra mycket kan du göra till favoritinlägg och gå tillbaka till.

  Om någon skriver ett inlägg som på något sätt är stötande så kan du anmäla det. Då tas inlägget bort.

Motiverande filmer

 • Skärmdump av Videomenyn

  /

  Det finns en rad filmer i Fimpaaa! De innehåller intervjuer med rökavvänjarna Jesper och Farida, som berättar om saker som hur röksug fungerar. De peppar också dig att inte ge upp.

  Det finns också filmklipp där Linnea, som testade appen tidigt, berättar hur det går för henne under några dagar kring hennes rökstopp.

 • Skärmdump av Videomenyn

  /

  Filmerna spelas upp i din telefon via Youtube.

Fakta om rökning

 • Skärmdump av menyn som innehåller faktaartiklar

  /

  Om du vill läsa om rökningens påverkan på kroppen, finns korta texter om bland annat passiv rökning, kondition och vikt. 

  I några av texterna finns länkar till fördjupad information på UMO.se.

 • Skärmdump från faktasidan Rökning och kondition.

  /

  Om du vill läsa om rökningens påverkan på kroppen så finns korta texter om bland annat passiv rökning, kondition och vikt. 

  I några av texterna finns länkar till fördjupad information på UMO.se.