Alternate Text

Filmer om våld och kränkningar

Här tipsar vi om några filmer som har våld och kränkningar som tema. Men filmerna handlar om mycket mer. Om mod, om lojalitet och om att stå upp för det man tycker är rätt. 

Låt den rätte komma in

Regi: Tomas Alfredson 

Oskar 12 år är mobbad. Det är vinter i Blackeberg 1982. En kväll träffar Oskar en tjej, Eli. Han upptäcker att det är något fel med Eli. Hon är blek och mager och kommer bara ut på natten. Genom filmens gång hjälper Eli Oskar att stå emot mobbarna, och deras vänskap blir starkare. Till slut får Oskar reda på att Eli är en vampyr. Filmen handlar mycket om ensamhet, kränkningar och vänskap. Den har ett bra slut och bra skådespelare. Jag tror budskapet är att även om allt verkar skit, så kommer det att bli bättre till slut. Jag rekommenderar den här filmen starkt! Den finns även en engelsk version som heter Let me in. 

Recensionen är skriven av Erika

This is England


Regi: Shane Meadows

Tolvårige Shaun bor i en liten stad i Englans tillsammans med sin ensamstående mamma. Shaun är liten till växten och gammalmodigt klädd och blir mobbad i skolan. Så träffar han ett gäng skinhead, ledda av den godhjärtade Woody. En dag kommer Woodys kompis Combo hem efter ett fängelsestraff. Combo är en argsint kille som går med i en rasistisk grupp. Gänget splittras och Shaun hamnar i trubbel. En varm, sorglig och bitvis otäck film med suveräna skådespelare. 

American History X

Regi: Tony Kaye

Bröderna Derek och Danny mister sin far i ett skottdrama med svarta inblandade. Sorgen och hatet driver Derek till en nynazistisk grupp. Hans lillebror Danny börjar i samma grupp. Derek hamnar i fängelse sedan han mördat två ungdomar som försökt stjäla hans bil. I fängelset inser Derek att han valt helt fel väg i livet, och när han kommer ut efter tre år vill han rädda sin lillebror. En stark film som rekommenderas från 15 år. 

Underbara människor

Regi: Jasmin Dizdar

En bosnisk kroat och en bosnisk serb - en gång från samma by, men nu fiender - träffas på en buss i London och börjar slåss. I en annan del av London råkar Pero, en bosnisk flykting, bli påkörd och hamnar på sjukhus där han träffar läkaren Portia som snabbt förälskar sig i honom. Samtidigt är Griffin och hans huliganpolare Jim och Bigsy på väg till Holland för att se VM-kvalmatchen mellan Holland och England. England förlorar, de tröstar sig med heroin vilket leder till att Griffin vaknar upp i helt fel land. En allvarlig, spännande och samtidigt rolig film. 

Bild på filmen Boys don't cry

Boys don't cry

Regi: Kimberly Peirce

När Brandon Teena flyttar till den lilla staden Falls City i Nebraska i USA, tar han alla med storm. Han är charmig och trevlig och blir snabbt omtyckt. Men när folk kommer hans hemlighet på spåren ändras allt. Filmen bygger på den verkliga historien om Teena R. Brandon, en ung transsexuell person, som föddes som kvinna men som flyttar och antar en identitet som man.