Alternate Text

Filmer om kärlek och vänskap

Starka känslor, som häftig förälskelse, olycklig kärlek och oväntad vänskap hittar du i filmtipsen om kärlek och vänskap.

Lawrence Anyways

Regi: Xavier Dolan

En dag berättar läraren Lawrence för sin flickvän Frédérique att han vill göra en könskorrigering och bli kvinna. Han har alltid känt sig fel i sin manskropp, och ångesten skulle bli för stor blir för stor om han inte gjorde något åt det. Filmen handlar om Lawrences och Frédériques känslor och förhållande, men också om andras reaktioner: föräldrar, kollegor och personer som ser Lawrence på stan. En stark, vacker, varm och sorglig kärlekshistoria. 

Sandor slash Ida

Regi: Henrik Georgsson 

Ida bor i Stockholm, Sandor bor i Göteborg. Hon festar hårt och han dansar balett. Båda känner sig vilsna i livet, och de hittar varandra på nätet och blir vänner. Filmen bygger på Sara Kadefors prisbelönta bok, med samma namn som filmen. 

Linas kvällsbok

Regi: Hella Joof

Lina är 15 år och känner sig för det mesta tråkig och ful. Hon avundas sina populära kompisar och bestämmer sig för att våga lite mer. Hon blir ihop med och har sex med en äldre kille, mest för kompisarnas skull för egentligen är hon kär i någon annan. Filmen är baserad på Emma Hambergs dagboksroman "Linas kvällsbok".

Dirty dancing

Regi: Emile Ardolino

Det är sommaren 1963. Sjuttonåriga Baby är på semester med sin familj. På det prydliga hotellet arbetar den karismatiske Johnny som danslärare. Baby har tråkigt. Hon börjar se sig om på egen hand och upptäcker de heta och sexiga danser som Johnny och hans kompisar ägnar sig åt på kvällarna. Men hennes strikta föräldrar förbjuder Baby att umgås med Johnny. En härlig klassiker om dans, musik, passion och om att följa sitt hjärta!

Beautiful thing

Regi: Hettie MacDonald

I en förort till London bor tonårsgrabben Jamie med sin mamma. I samma område bor hans klasskompis Ste, en sportintresserad kille med en alkoholiserad far och en sadistisk storebror. Jamie och Ste umgås inte och tycks inte ha mycket gemensamt. En kväll söker Ste skydd från sin våldsamma familj, och får sova över hos Jamie. Och något oväntat växer fram mellan dem. Beautiful Thing från 1996 är en film man blir riktigt glad av!

Fucking Åmål

Regi: Lukas Moodysson

Elin, 14 år, är en av de tuffaste på högstadiet i Åmål. Agnes är 16 år och har inte många vänner. Hon sitter ofta hemma och skriver dikter – till exempel om Elin, som hon är hemligt kär i. En natt träffas de två och börjar prata om sina drömmar – att lämna Åmål för att leva ett mer spännande liv. Kvällen slutar med att de kysser varandra. Men Elin vågar inte erkänna sina känslor för Agnes. I stället blir hon ihop den lite tafatta Johan. Fucking Åmål har blivit en omtyckt klassiker, både i Sverige och utomlands. En riktig må-bra-höjdare!

Brokeback Mountain

Regi: Ang Lee

Det är sommaren 1963. Två killar, Ennis och Jack, söker båda ett tillfälligt jobb med att vakta en fårhjord uppe i det vilda Brokeback Mountain i USA. Där händer saker mellan de två som de aldrig hade kunnat ana. När sommaren är slut har deras liv förändrats för all framtid.

Det brinner

Regi: Mikael Marcimain

Filmen handlar om Frida och hennes nya vän Isabell. De tjuvröker vid ödeladan för att fira att de har blivit bästa vänner. Men Frida släcker inte sin cigarett ordentligt och när Ödehuset börjar brinna tror tjejerna att det är deras fel. De berättar inte för någon om vad som har hänt, och lovar varandra att aldrig göra det, men de mår inte bra. När polisen kommer till skolan och frågar om någon har sett något blir det värre. Frida får veta att de har hittat benrester i ladan, och de börjar bli mer och mer rädda. Dessutom börjar Frida tro att någon smyger omkring runt deras hus på nätterna. Hon mår allt sämre över hemligheten och skräcken efter elden och att någon smyger runt hos dom.
Jag tyckte att det var en bra film, man förstår verkligen flickornas oro. Filmen är både spännande och rolig på visa ställen.

Recensionen är skriven av Stina