Alternate Text

Filmer om identitet och självkänsla

Här tipsar vi om filmer som på olika sätt handlar om vem man är, hur man mår och vad man vill göra med sitt liv. Filmerna handlar förstås om annat också. Om kärlek, vänskap och modet att vara den man innerst inne vill vara. 

Bild på filmen Skörheten

Skörheten

Regi: Ahang Bashi

Dokumentärfilmaren Ahang har perioder av panikångest och depression och väljer att göra en film om sig själv. Vi får följa Ahang när hon gråter och inte orkar gå upp ur sängen, när hon besöker psykakuten och terapeuten och när hon tröstas och av familj och vänner. Efter terapi och många samtal med sina föräldrar och systrar börjar hon förstå varför hon mår som hon mår och hur flykten från Iran till Sverige påverkat henne. Det är en ärlig, varm och hoppfull film som inspirerar till att söka hjälp för sina problem!

The danish girl

Regi: Tom Hooper 

Einar och hans fru Gerda är två konstnärer som lever i det danska 20-talet. En dag när Gerdas kvinnliga modell inte kan komma, ber Gerda Einar att posera för henne så länge. Einar upptäcker något om sig själv som han inte tänkt på förut. Klänningens siden känns så bra mot hans kropp. Det känns så rätt att vara kvinnan Lili. 
The danish girl är baserad på en verklig händelse. Den handlar om att kunna vara den person man innerst inne är, och om den inre och yttre kampen mot transfobi. 

Pojkarna

Pojkarna

Regi: Alexandra-Therese Keinings

Kim, Momo och Bella går i högstadiet. Där blir Bella mobbad och trakasserad av ett gäng killar. En kväll smakar de tre vännerna på den söta nektar som droppar ner från en svart orkidé i Bellas växthus. Då händer något magiskt: alla tre förvandlas till killar. Plötsligt kan de göra en massa saker som de inte har kunnat eller vågat tidigare. När morgonen kommer är de tjejer igen. Skönt, tycker Momo och Bella. Men Kim smyger tillbaka till växthuset och den magiska blomman ...  

Vi är bäst

Regi: Lukas Moodysson

Stockholm 1982. Bobo och kompisen Klara går i sjuan. När kompisarna, lärarna och föräldrarna säger att punken är död, startar de ett punkband. Själva kan de inte spela några instrument. Så de tar hjälp av en kristen, tystlåten tjej, Hedvig som är jättebra på att spela gitarr. En varm och lycklig film med mycket energi och bra musik.

Bild på filmen I rymden finns inga känslor.

I rymden finns inga känslor

Regi: Andreas Öhman

Simon har asperger och gillar inte att bli rörd eller att umgås med människor, undantaget är hans bror Sam. När världen blir för mycket gömmer Simon sig i ”rymden” (en tvättbalja) för att bli lugn. Sams flickvän, som har fått nog av Simon, flyttar ut. Eftersom det nu inte finns någon som diskar ska Simon hitta en ny flickvän åt Sam. Så han börjar leta, och av en händelse träffar han Jennifer som är Simons totala motsats.
Filmen har ett oväntat slut väcker många känslor. Man får en inblick hur en person med asperger kan se på saker. Filmen är både allvarlig och mycket rolig, man skrattar många gånger. Filmen är väldigt bra och jag rekommenderar den till andra.

Recensionen är skriven av Stina  

Bild på filmen Strictly Ballroom - de förbjudna stegen

Strictly Ballroom - De förbjudna stegen

Regi: Bas Luhrmann

Scott Hastings har dansat sedan han var sex år. Fran är nybörjare och dansar längst bak i danssalen. Scott vill gärna dansa på sitt eget sätt. Han följer hellre sitt hjärta än reglerna om vilka danssteg man får ta. Han får alla emot sig och mister sin danspartner. Hur ska han nu kunna ställa upp i den stora danstävlingen? Den enda som förstår sig på Scotts dans är Fran, men hon är ju inte alls tillräckligt bra för att vara med i en professionell tävling. Eller? Filmen är romantisk och lite smågalen och ett måste för alla som gillar dansfilmer!

Bild på filmen Ett öga rött

Ett öga rött

Regi: Daniel Wallentin

Halim kallar sig själv för tankesultan och revolutionsblatte. Han är född i Sverige av marockanska föräldrar. När hans mamma plötsligt dör vill pappan glömma det förflutna, flytta från förorten och bara prata svenska. Men Halim vill inte bli svensk utan inleder istället kampen för att rädda sin pappa från Integrationsplanen och svennefieringen. Ett öga rött är baserad på Jonas Hassen Khemiris roman med samma namn. Se filmen, läs boken!

Bild på filmen Tomboy

Tomboy

Regi: Céline Sciamma

En hyllad och prisbelönt film om tioåriga Laure, som flyttar med sin familj till ett nytt bostadsområde. När Laure får frågan ”vad heter du” presenterar hon sig som den hon hellre vill vara: Michaël. Michaël är grym på fotboll och kastar, precis som alla andra på planen, av sig tröjan. Men kvällen innan har hon kollat så att inte brösten har börjat växa. Hela tiden finns hotet om att bli avslöjad och rädslan för vad som kommer att hända då. Filmen handlar om att inte känna sig hemma i det kön man fötts som. Men också om kärlek, vänskap och närheten mellan två syskon.

Bild på filmen Billy Elliot

Billy Elliot

Regi: Stephen Daldry

Elvaårige Billy bor i England tillsammans med sin pappa, sin äldre bror och sin virriga gamla mormor. Det är gruvarbetarstrejk och fadern har svårt att försörja familjen. Ändå betalar han Billys boxnings-lektioner, som han anser ska göra Billy till man. Intill boxningslokalen tränar balettklassen, och en dag blir Billy nyfiken och provar. Han älskar det! I smyg börjar han ta danslektioner. Pappan blir inte glad när han får veta det. Balett! Det är väl inget för en karl. Men Billy är envis. Hans dröm är nu att komma in på Royal Ballet School. En varm må-bra-film om att våga stå för vem man är.

Bild på filmen Skruva den som Beckham

Skruva den som Beckham

Regi: Gurinder Chadha

18-åriga Jess föräldrar önskar att hon vore en trevlig, traditionell indisk tjej, som sin äldre syster. Men Jess vill hellre spela fotboll. Hon drömmer om att bli proffs, och idolen är David Beckham. Mamman protesterar och pappan är bara en aning mer förstående. En dag när Jess spelar fotboll med kompisarna i parken, upptäcks hon av Jules från det framgångsrika lokala fotbollslaget, och konflikten med familjen växer. Dessutom blir Jules och Jess kära i samma kille. Man behöver inte gilla fotboll för att njuta av den här filmen!  

Tusen gånger starkare

Regi: Peter schildt

Filmen handlar om Signe, som är 15 år och ganska blyg. Hon går i en skola där alla tycks vara indelade i fack och kategorier. Dom snygga, dom populära, dom smarta, töntarna och så vidare. I klassen är det oftast killarna som kommer undan med saker, men inte tjejerna. Killarna avbryter och svarar på frågor som tjejerna ska svara på. När de har bildlektion smickrar killarna bildläraren och får gå, medan tjejerna får stanna och städa upp. Lärarna verkar inte riktigt göra något, utan låter det bara gå.
Varför fick killarna bete sig så men inte tjejerna? Man blir verkligen arg när lärarna bara ger tjejerna skulden, och skäller på dem. Jag tyckte filmen var otroligt bra!

Recensionen är skriven av Stina

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber