Alternate Text

Filmer om familj

Familjer som håller ihop eller som ständigt hamnar i konflikter. Familjer som hindrar en från att leva sitt liv, familjer som bråkar och älskar eller är allmänt knasiga. Här är några tips. Har du fler? Hör av dig till UMO!

Sameblod

Regi: Amanda Kernell

Fjortonåriga Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster, och ska snart ta över som renskötare i familjen. Men i byn där hon bor möts hon av elakheter och rasism för att hon är same. Hon drömmer om att lämna byn och börja ett nytt liv någon annanstans. En dag stjäl hon sin lärares kläder och identitet och rymmer till Uppsala. Men det var svårare än hon trodde att börja ett nytt liv. 

Bild på filmen Monsunbröllop

Monsunbröllop

Regi: Mira Nair

Vi kommer in i den här indiska filmen när Aditi ska gifta sig. Hela släkten har samlats för att förbereda det stora, pampiga bröllopet. Men det finns ett problem. Aditi är kär i en annan och vill egentligen inte alls gifta sig med killen som familjen har valt åt henne. En varm och färgsprakande film med en massa intriger och överraskningar. 

Vingar av glas

Regi: Reza Bagher

Nazli och hennes äldre syster Mahin bor tillsammans med pappa Abbas. Pappan har lovat flickornas mamma, som inte lever längre, att gifta bort dem med män från bra familjer. En dag har han ordnat en fest, och bjudit in Nazlis kusin Hamid, som han tycker skulle bli en perfekt man för henne. Men det tycker inte Nazli. Hennes planer infattar i stället ett MC-kort – och en kille som heter Johan. En trovärdig och varm film med bra skådisar.

Tillsammans

Regi: Lukas Moodyson

Filmen handlar ett kollektiv på 70-talet, när det var vanligt att bo i kollektiv. Vissa håller hårt på reglerna: vi ska inte ha någon tv här och vi ska bara äta vegetarisk mat. Andra tar lite lättare på det mesta. I filmen får vi följa några av dem som bor i kollektivet, och några som inte hör dit men som längtar efter den gemenskap som finns där, trots alla brister. Det här är en riktig klassiker, både rolig och allvarlig och med superbra skådespelare. 

Gilbert Grape

Regi: Lasse Hallström

Ännu en klassiker, du måste se den om du inte redan har gjort det! Gilbert Grape är äldst av fyra syskon. Han bor i en amerikanska småstad med sin familj, och tar stort ansvar för sin lillebror, som har en funktionsnedsättning och inte klara att ta hand om sig själv. Pappan är död, huset är förfallet och mamman är enormt överviktig och kan knappt resa sig. Allt ansvar verkar vila på Gilbert. En dag kommer den spännande tjejen Becky till staden. Ska Gilbert ta chansen att glömma sitt tunga liv för en stund? 

Mississippi Masala

Regi: Mira Nair

En indisk familj blir utvisade ur Uganda när Idi Amin tar över. De flyttar till Mississippi i USA. Dottern Mina jobbar som städerska på ett hotell. En dag råkar hon krocka sin chefs bil. I den andra bilen sitter Demetrius. De två börjar träffas och Mina blir förälskad. Men hennes familj har helt andra idéer om vem som är en lämplig make åt Meena. En romantisk film som vunnit många priser.