Alternate Text

Böcker om våld och kränkningar

Här samlar vi böcker som på olika sätt handlar om våld och kränkningar. Det kan vara allt från krig till misshandel och mobbning. Många bra böcker om det här ämnet handlar också om att hitta hopp och om att vända det hemska till något bättre.

 

62 dagar

Av Cilla Naumann

Sommarlovet blev inte alls så där härligt långt och soligt som det brukade. Femtonåriga Tom är på sommarlov med sin familj precis som han alltid är på somrarna. Men det blir inte som vanligt. En trist kväll hänger han med de andra i gänget och innan han hinner fatta vad som är på gång så har det redan skett. Ett vanligt pojkstreck förvandlas till blodigt allvar.

När hundarna kommer

av Jessica Schiefauer

Det handlar om året då Isak och Ester träffas och blir kära. Vi får följa deras känslor och tankar, både när det är lätt och när känslorna förändras. Isak har en lillebror, Anton, som också börjar umgås med nya personer det här året. En sensommarkväll är Anton med när en ung kille misshandlas till döds vid sjön. Det påverkar livet för personerna omkring honom, och hela det lilla samhället.

Det här är en spännande och otäck bok. En ovanlig historia som bygger på flera verkliga händelser i Sverige.

438 dagar

av Johan Persson och Martin Schibbye

Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson reste till Etiopien, för att skriva och fotografera om orättvisorna i landet. Men de togs tillfånga och blev skjutna av polisen. De dömdes och sattes i fängelse. I den här boken berättar de själva om vad som egentligen hände. De beskriver lidandet och våldet i landet och man får också läsa om deras vänskap och kampen för att få fram sanningen. Boken finns också i en lättläst version och som ljudbok.

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

av Christina Wahldén

Sextonåriga Ombeni, äldsta dottern i en stor familj, har flytt från krigets Kongo till Sverige. Nu bor hon i norra Sverige, i egen lägenhet. Hemma i Kongo har hon själv varit vittne till att hennes föräldrar blev mördade i kriget. Ombeni och hennes systrar tvingades följa med soldaterna, men Ombeni lyckades fly. Hon vet inte om hennes systrar fortfarande är i livet. På nätterna drömmer hon mardrömmar om allt det fruktansvärda, om våldtäkterna, om de döda. 
Författaren Christina Wahldén var själv i Kongo och kom i kontakt med en ung flicka som, precis som Ombeni, ensam flytt till Sverige. Det är en stark och bitvis väldigt otäck bok om sådant som inte borde få hända.

14 år till salu

14 år till salu

av Caroline Engvall

Tessan är 14 år och älskar hästar och är som vilken annan tjej som helst. Tills det hemska händer: hon blir våldtagen av en jämnårig kille. Hon skäms och berättar aldrig om våldtäkten. När en kompis föreslår att de ska sälja sex på nätet för att tjäna snabba pengar, dras Tessan in i en ond cirkel där män utnyttjar henne. Mats som är ihop med Tessans storasyster, tvingar sig på henne. Han förföljer henne och hon vet inte om det finns en väg ut ur helvetet.
Boken är så stark och gripande att jag knappt vågade läsa den. Hjärtat bultade men jag ville ändå se om hon skulle klara sig. Tessans historia är sann, allt har hänt på riktigt och det är det som är så hemskt. Caroline Engvall är författare och journalist och har även skrivit en liknande (sann) bok som heter Skamfläck.

Recensionen är skriven av Louise

Vägen ut från familjevåld

Vägen ut från familjevåld

Av Rita Olovson

Boken ger råd och tips för den som utsätts för våld hemma, från sin familj eller sin man/pojkvän/sambo. Till exempel kan man läsa hur man gör om man behöver fly hemifrån, om man är rädd för att bli gift mot sin vilja och om man vill skilja sig. Boken förklarar vilka rättigheter man har och man kan hitta nummer och adress till olika ställen man kan kontakta när man behöver hjälp. Den finns i två versioner – en svensk och en arabisk. Man kan beställa den på Kvinnojouren Stinas sajt. Där finns den även att ladda ner gratis pdf-format.

» Läs mer och ladda ner boken 

Sanningen om Alice

Sanningen om Alice

av Rebecca James

Full av sorg efter systerns brutala mord flyttar Katherine till Sydney. Hon försöker leva så normalt det bara går men kan inte leva på riktig ändå. Det är när hon träffar Alice som livsglädjen börjar glöda. Katherine börjar känna sig lite glad då och då. Men när Alice frågar en kväll: "Var du glad innerst inne? Var du glad att bli av med henne? Din perfekta lillasyster?" rasar världen åter för Katherine och det finns en anledning till varför Alice vill komma Katherine så nära som möjligt. Sanningen om Alice är värre än värst ... En riktig rysare och man lider verkligen med Katherine. Man känner hennes ångest och det är en riktigt bra bok!

Recensionen är skriven av Louise

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber