Alternate Text

Böcker om sex

Här finns tips både på faktaböcker om sex, och böcker med berättelser om sex och njutning och sånt som hör till. Har du fler tips? Mejla till UMO!

Bild på boken HET

HET

av tio olika författare

Boken HET är en samling noveller på ett hett tema. Sex! Tio kända författare har skrivit var sin berättelse om ungas lust och sex.
Åsa Anderberg Strollo har varit redaktör och bland författarna finns Lisa Bjärbo, Inti Chavez Perez, Manne Forssberg, Jenny Jägerfeld och Sara Ohlsson.
Citat ur boken: ”Jag känner hennes varma andedräkt som ett löfte mellan mina lår och fattar vad det var hon frågade om. Vad jag ska få vara med om.”  Läs och njut!

Respekt - En sexbok för killar

av Inti Chavez Perez

Hur har man sex första gången? Och första gången, förresten, kan man ha sex "första gången" flera gånger? I "Respekt - En sexbok för killar" kan du läsa om sådant som många killar vill veta, men inte alltid vågar fråga om: hur man flörtar, hur man hånglar, hur man kan kysser och hur man har sex. Författaren jämför också medias bild av kärlek och sex med verkligheten. Här kan du läsa om killrollen, ja- och nej-signaler, om att vara hetero, homo eller bi och om varför respekt får kärlek och sex att fungera så mycket bättre.
Som en schysst storebror beskriver Inti Chavez Perez hela processen från första ögonblickets spänning när man träffar någon, till att vara ihop en längre tid. En mycket rolig, intressant och lättläst bok! 

Bild på boken Sex med mera

Sex med mera

av Sandra Dahlén

Vad är sex? Vad är normalt? Är allt normalt? Hur blir man ihop med den man är kär i? Hur gör man för att sätta gränser? Allt detta och mycket mer finns att läsa om i Sex med mera. Boken tar tjejer och deras funderingar kring sex, kön och relationer på allvar, och ger råd om hur man sig njuta av sin egen kropp när man är med någon annan. Andra frågor som boken tar upp är hur man gör när det inte känns bra att ha sex, och vad man kan göra om man vill förändra tjejers situation.

Amandas bok

av Katerina Janouch

Axel och Amanda var kompisar när de gick på dagis. Sen flyttade Axel och de sågs inte mer. Förrän i nian, när Axel började i Amandas klass. Men nu säger de inte ett ord till varandra. Amandas bok är första delen i en serie av Katerina Janouch. Amanda är femton år och tänker mycket på sex, och fantiserar om hur det kommer att kännas första gången. Bara en sak är hon säker på: det ska inte vara med Axel.

Vill du recensera Amandas bok? Mejla till UMO.

Bild på boken Torka aldrig tårar utan handskar.

Torka aldrig tårar utan handskar

av Jonas Gardell

Boken handlar om hur det var att leva i Stockholm på 80-talet och vara homosexuell. 
Rasmus har alltid vetat att han var annorlunda, och när han fick första bästa chans lämnade han sitt hem i Värmland för att utforska huvudstaden och även sig själv. I Stockholm mötte han sina nya vänner, en av den var en man som hette Paul. 
Benjamin är ett troende Jehovas vittne. Det var inte förrän Paul berättade det för honom som Benjamin insåg att han var bög. När de unga männen möts förändras deras liv för alltid. 
Boken är den första av tre böcker. En bra sak med boken är att den verkligen riktar sig till alla. Ungdomar som vuxna, tjejer som killar och gay som straight. Det är en underbar bok som jag tycker alla kan läsa. Den finns även som ljudbok och TV-serie. 

Recensionen är skriven av Alma 

Kukbruk

av Manne Forssberg

Boken Kukbruk handlar om sex och kärlek och sådant som många undrar över. Här finns fakta om tjejkroppar och killkroppar och svar på frågor om sex och kärlek. Men också intervjuer med unga killar och funderingar kring hur det är att vara kille.
Författaren Manne Forssberg beskriver sex som något lustfyllt och spännande. Han berättar personligt och roligt om kärlek, sex, preventivmedel, porr, jämställdhet och en massa annat. Kukbruk riktar sig främst till unga killar. Men många tjejer har garanterat också glädje av boken.

Sex – på ditt sätt

av Pelle Ullholm

I den här boken kan man läsa om alla möjliga sexkänslor och hur man kan göra när man smeker, hånglar, onanerar eller har sex tillsammans med någon annan. Här finns bra fakta och tips för att kunna fundera ut vad man själv vill och tycker om. För sex kan vara så mycket annat än bara samlag. Kapitlen heter till exempel ”Sex – som i sköna ställen på kroppen”, ”Sex – som i sköna saker man kan göra med sig själv” och ”Sex – som i sådär”.
Boken är lättläst och illustrerad med teckningar. Grundtankarna i boken är att man själv har rätt att bestämma om, när och med vem man vill ha sex.

Bild på boken Stora sexboken.

Stora sexboken - för tjejer som har sex med tjejer

av Helene Delilah och Malinda Flodman

Om njutning, lust och sexuell hälsa för tjejer som gillar att ha sex med andra tjejer. Men även andra kan ha glädje av boken. Läsaren uppmuntras att lära känna sin kropp och fundera på vad man tänder på och hur man funkar tillsammans med andra. Här finns tips och övningar för både nybörjare och mer erfarna. Författarna jobbar som sexualupplysare och har pratat med massor av tjejer om deras erfarenheter. Boken är illustrerad, bra upplagd och ger svar på de flesta frågor om tjejers sex med tjejer.   

Boken När sex gör ont.

När sex gör ont

av Birgitta Örjes Svensson och Inga-Lill Olsson

Sex ska vara något skönt och lustfyllt. Men ibland känns det inte bra. Det kan till och med göra ont att ha sex. Varför blir det så?
I den här boken får man läsa om tjejer som har haft ont vid sex. Här finns också tips och råd om vad man kan göra om det gör ont att ha sex. Boken är skriven av en kurator och en barnmorska. Den är lätt att läsa och innehåller teckningar och listor med tips. Boken finns att köpa på: www.samlagssmarta.se 

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber