Alternate Text

Böcker om kroppen

Här är tips på böcker som på olika sätt handlar om kroppen. Precis som de flesta böcker handlar de om andra saker samtidigt - vänskap, kärlek och att få vara den man är. 

Boken Ja jag har mens, hurså?

Ja jag har mens, hurså?

av Clara Henry

En väldigt rolig bok om mens. Clara Henry har skrivit den här boken för att hon är upprörd över hur lite information hon själv fick om mens i skolan. Och för att mens är något man inte förväntas prata så mycket om, trots att halva jordens befolkning har det. Boken tar upp många olika saker, både fakta och Claras egna erfarenheter. Några exempel: Första mensen. Vad är mensvärk? Mensskydd. Menshistoria. Sex när du har mens. Smarta svar på dumma kommentarer om mens eller mensvärk.    
Boken är intressant både för mensare och dig som inte har fått mens.  

Flyt som en fjäril, stick som ett bi

Flyt som en fjäril, stick som ett bi

av Elin Nilsson

Miranda lever för att simma. Hon tränar nio gånger i veckan, tar i så att det känns som om hon ska sprängas. Hennes mål är att få simma i SM. Hennes bästa kompis Johanna driver en blogg med mottot "fake it til you make it", men blir mer och mer upptagen av sin nya kille. Hemma går Mirandas föräldrars tid och kraft åt att hjälpa storebror, tv-spelsamöban Elias, att komma ur sitt spelberoende. Boken handlar om konkurrens och vänskap, om styrka och svaghet och om att satsa allt, fast det gör ont.

 

Förr eller senare exploderar jag

av John Green

Hazel Grace, 17 år, har cancer. Det har hon vetat i 3 år. Eftersom hennes mamma är så orolig för att hon ska bli deprimerad har hon bestämt att Hazel ska gå i en stödgrupp som kyrkan anordnar. Där träffar hon Augustus Water, Gus, som är frisk från sin cancer efter att han amputerade benet. Det som växer fram mellan dem är obeskrivligt vackert och unikt. En kärlekshistoria uppstår mellan dem, men Hazel vet att hon aldrig kommer bli frisk.
Boken passar alla, i alla åldrar. Den handlar om allt. Om att vara ung, om vänskap, om kärlek, om att vara sjuk. Den berör den som läser så djupt att man skrattar rakt ut utan att märka det. Jag skulle inte vilja placera boken i något fack, då den är så övergripande om allting. Jag älskade boken, från början till slut, och avskydde att den var slut. Jag brukar aldrig få upp känslor när jag läser, men här kände jag allt som de kände. Jag var som en karaktär i boken, utan att vara nedskriven.

Recension skriven av Julia

Bild på boken Som Zlatan fast bättre

Som Zlatan fast bättre

av Niclas Christoffer

Simon är 15 år och drömmer om att bli fotbollsspelare. När hans pappa får jobb i Malmö ser Simon sin chans att få en plats på fotbollsgymnasiet, han ska bli precis som Zlatan! Eller nej, han ska bli bättre! Men med så hård träning och nya vänner börjar han känna sig osäker i sig själv, han känner sig äcklig och fet. Han slutar äta, och börjar träna hårdare.
Boken handlar om krångliga familjeförhållanden, om homosexualitet och om ätstörningar. Språket är lätt men behandlar ett tungt ämne. Texten drivs ändå framåt hela tiden så det blir aldrig trögt. Jag tycker att alla borde läsa denna bok, dels för att den är väldigt väldigt bra och dels för att det är så många som mår dåligt över sin kropp och är osäkra i sig själva. Boken ger insikt i hur det är att må så dåligt, och även om hur man får hjälp.

Recensionen är skriven av Linnéa

Bild på boken Fettot

Fettot

av Carolina Falck

Jimmy hamnar ofta i bråk med både kompisar och familj. Så kommer han på en idé som han tror ska göra att allt blir bättre. Ingen märker att Jimmy blir smalare och smalare. Han själv tycker att han är tjock fast han ser ut som en vanlig trettonårig kille. Inte förrän han svimmar av utmattning förstår någon hur dåligt han mår.
Boken handlar om ett allvarligt ämne, men är mycket spännande och lätt att läsa.

Boken Decembergatans hungriga andar.

Decembergatans hungriga andar

av Ulrika Lidbo

14-åriga Jenny är deprimerad över att hon alltid väljs som tredje sist på gymnastiken. För att ingen vill hångla med henne. För att hon är ett äckligt fetto som ingen vill ha, medan bästisen Charlie är hur sexig och snygg som helst. Men Jenny har en plan. Under sommarlovet ska hon bli smal. Elaka Johan ska få se. Alla ska få se. Jenny är så deprimerad över sin kropp att hon kräks upp allt hon äter. Sen tappar hon kontrollen och bara vräker i sig godis, kaksmet och läsk. Hon lär känna Becky, som är två år äldre och har samma problem. Men deras problem blir plötsligt en livsfara.
Boken är mycket originell. Jag rekommenderar den starkt, för jag vet att många är väldigt olyckliga över sina kroppar. Den här boken får en att börja tänka efter.

Recensionen är skriven av Louise