Alternate Text

Böcker om kärlek och vänskap

Kärlek på avstånd, oväntad vänskap, att bli kär i sin kompis eller att förlora en vän. Här får du tips på bra böcker om kärlek och vänskap och allt däremellan. 

Bara tre ord

av Becky Albertalli

Simon, 16 år, är inte den dramatiska typen. Men när ett mejl hamnar i fel händer riskerar hans stora hemlighet att komma ut. Han måste agera, men hur ska han berätta att han är kär i den mest fantastiska killen någonsin, när omgivningen inte vet att han är gay?

Jag, En

av David Levithan

Varje morgon vaknar En, 16 år, upp i en ny sextonårings kropp. Tjej, kille, fattig, rik, mörk, ljus - i en ny familj och på ett annat ställe. Det första En måste göra är att försöka förstå vem hen är idag. Och när dagen är slut vet En att i morgon är hen någon annan. 
Om man byter kropp varje dag är det svårt att lära känna någon. Och att bli kär! Ändå är det precis vad som händer. En vaknar upp som Justin, som är ihop med Rhiannon. En blir förälskad och bara måste få träffa Rhiannon igen. Men hur ska det gå till, när En bara är Justin en enda dag? Några dagar senare vaknar En upp i Amys kropp. Amy har bil och körkort och bor en timmes väg från Rhiannon ...
Jag, En är en mycket spännande och ovanlig bok om kärlek, en sån bok där man bara måste läsa ett kapitel till, ett kapitel till.

Mellan dig och dig

av Katarina Kieri

Tora bor med sin pappa sedan mamman flyttade ut på landet med sin nya man. Och barndomsbästisen Jonna har skaffat sig en annan bästis. Nu hänger Tora mest med Ivar, men det känns lite komplicerat. Varför drar han sig undan så mycket?  

En riktigt bra och roligt skriven bok om en 17-årig tjej och hennes relationer till kompisar och föräldrar. Och så det där knepiga med kärleken: vad menar egentligen den unga bibliotekarien Sven när han ser Tora i ögonen och lägger sin hand på hennes arm?

Boken Räcker det om jag älskar dig?

Räcker det om jag älskar dig?

av Katarina von Bredow

Boken handlar om 19-åriga Fanny som har världens bästa pojkvän som heter Johan men kallas Mr. P (Mr. Perfect) av hennes vänner. I början är allt perfekt. Men sen upptäcker Fanny att Johan döljer något. Temat i boken är kärlek och relationer. Men den handlar också om problem hemma. Hennes mamma har problem med alkohol och Fanny oroar sig mycket för henne. Hon slits mellan problemen hemma och relationen med Johan.
Jag rekommenderar starkt denna bok! Det är en av de bästa jag läst. Dels för att den handlar om förbjudna ämnen men också för att man verkligen förstår problemen. Handlingen känns trovärdig och sann, trots att den inte är på riktigt.

Recensionen är skriven av Louise

Boken Det händer nu

Det händer nu

av Sofia Nordin

Stella och Sigrid går i samma klass i högstadiet, de är även bästa kompisar. Stella är jättekär i Sigrid, men det vet bara Agnes, en 84-årig tant som Stella hittar på internet. De två har mycket gemensamt och kommer bra överens via mejl. Hannes, Sigrids storebror, är helt nerkärad i Stella.
Bokens teman är kärlek, homosexualitet och vänskap. Berättelsen är i det stora hela är väldigt annorlunda. Sofia Nordin skriver så att man nästan upplever alla känslor själv. Man får bilder i huvudet och ser det Stella ser. Det är fascinerande att uppleva det. De känslor som tas upp i boken är känslor folk ofta skäms över och gömmer undan. Det är väldigt spännande!

Recensionen är skriven av Julia

Boken Hur kär får man bli

Hur kär får man bli?

av Katarina von Bredow

"Hur kär får man bli" handlar om 15-åriga Katrin och hennes bästis Frida. En helt vanlig dag i skolan efter sommarlovet kommer det en ny kille till klassen. Han heter Adam. Frida blir genast superkär i Adam och Katrin lovar att försöka få Adam att bli kär i Frida. Men Katrin kan inte sluta se på Adam, hon faller nästan ihop av kärlek när hon ser honom. Men det är ju förbjudet att bli kär i Adam. Det var ju Frida som skulle ha honom!
Detta är bok som handlar om kärlek och killar. Kärleken är mycket svår då Katrin måste välja mellan kärlek och vänskap. Jag tycker att boken är jättebra för att det händer så mycket saker i den och jag kunde inte sluta läsa den. Jag älskar denna bok och jag rekommenderar verkligen den till alla som gillar att läsa om spänning, kärlek och vänskap.

Recensionen är skriven av Regine

Boken Tiger

Tiger

av Mian Lodalen

Connie går i högstadiet. En dag träffar hon Rebecka, som står och röker vid skolan. De lär känna Sirkka, som har en avbiten tumme. Tillsammans blir de tuffa och starka. Connie är först kär i Sonny, men märker att hon börjar få känslor för någon annan: Anna.
Boken beskriver en kärlek man aldrig har sett tidigare. Det är spännande, man vill fortsätta läsa för att se hur det går för Connie, som trasslar in sig i lögner. Blir hon avslöjad eller inte?
Tiger handlar främst om kärlek och vänskap. Vännerna är starka och stöttar varandra och gör en massa saker som tjejer inte brukar göra. Onanerar tillsammans, till exempel! Boken visar hur jobbigt men fantastiskt det kan vara att gilla någon av samma kön. Den handlar om tjejer, men killar kan tycka det är intressant att se hur en tjej kan vara.

Recensionen är skriven av Julia

Boken Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

av Sara Ohlsson

Den här boken handlar om 17-åriga Olivia som bor ensam i en lägenhet i Kalmar och går på gymnasiet. Den börjar med att hennes perfekte pojkvän John gör slut. Olivia fattar inte hur hon ska överleva utan honom. Hon blir jätteledsen och funderar på hur hon ska gå till väga för att få tillbaka honom.
Men allt efter som tiden går börjar hon fundera på om det verkligen är det hon vill. Hon börjar träffar andra, ”råkar” hångla och ha sex med dem och funderar på om hon är kär eller om hon bara är kåt. Boken är full av roliga tankar och känslor om lust, sex, kärlek och vänskap. Läs den! Eller lyssna, den finns som ljudbok också. 

Recensionen är skriven av Åsa

Boken Hjärtans fröjd

Hjärtans fröjd

av Per Nilsson

Hjärtans fröjd handlar om den första kärleken. Om hur fantastiskt härlig, men också hur otroligt mörk och jobbig den kan vara. Allt börjar med att en kille ser en rödhårig tjej på väg till skolan. Han tycker att hon lyser upp hela bussen, och kan inte sluta tänka på henne. Han lär sig hennes tider, och börjar förflytta sig framåt i bussen varje dag, för att komma närmare henne.
Alla som någon gång haft kärlekskänslor för någon kommer känna igen sig i boken. Den är så fin och ger en stor klump i bröstet. Men den ger också chanser att småle ibland. Tjejen och killen framställs inte som tjejer eller killar ”ska” vara. De känns mer fria i sina sätt att vara. Kärleken framställs som det bästa och det värsta som kan hända en.
Jag älskar den här boken! Jag kan inte räkna hur många gånger jag läst den. Per Nilssons sätt att skriva fångar en snabbt och det blir svårt att lägga ifrån sig boken.

Recensionen är skriven av Petra

Boken Tusen gånger starkare

Tusen gånger starkare

av Christina Herrström

Signe går i nian och är den tysta och extremt blyga tjejen. Hon säger aldrig ett ljud till någon. Alla tror att Leo är den smartaste i klassen men egentligen är det Signe som är det. Hon går i en helt vanlig klass där alla har sina roller. Mimi är klassens drottning och har sitt lilla gäng, Ludde är klassens kung. Det är de som bestämmer om man duger och är sexig. Signe tillhör töntgänget och märks inte mycket. Oftast är det killarna som dominerar.
Ända tills Saga kommer. Hon har aldrig gått i en svensk skola förut och kan inte reglerna. Hon är tusen gånger starkare än alla andra. Hon är ett hot. Och ett löfte. Jag tycker att boken passar alla. Det är verkligen så här det är i svenska skolor. Det är faktiskt den bästa bok jag läst! Älskar verkligen boken!

Recensionen är skriven av Louise

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg

Arvid och Lydia blir förälskade när de är unga, men deras vägar skils åt och de gifter sig på varsitt håll. Några år senare träffas de igen av en slump, och kärleken blossar upp med full kraft.    
Den allvarsamma leken är en av vårt lands absolut mest kända böcker om kärlek. Det är precis hundra år sedan Hjalmar Söderberg skrev den, men beskrivningen av hur det är att älska känns lika sann idag. Boken har getts ut massor av gånger och finns att låna på alla bibliotek. Den finns även som ljudbok. En härlig klassiker om kärlek!

Boken Stolthet och fördom

Stolthet och fördom

av Jane Austen

Huvudpersonen i Stolthet och Fördom är Ms. Elizabeth Bennet. Boken handlar om henne och hennes bekantas överklassliv i vackra England i början av 1800-talet. Vi får följa hennes moderna och energiska karaktär i jakten på den perfekta maken. Elizabeths romantiska intresse är Mr. Darcy, som visar sig ha bra mycket mer än vad som syns på ytan. Å andra sidan får vi möta verkligt ytliga personer, bland annat Elizabeths mor och yngre systrar. Kärlek och feminism är starka teman i boken och man förundras hela tiden av skillnaderna men också likheterna mellan dåtidens och dagens England. Boken passar för alla som har intresse för tidigare sekel eller bara vill läsa en klassisk kärlekshistoria skriven på ett underbart sätt. Alltså både killar och tjejer oberoende av ålder kan läsa den. Jag älskade boken från början till slut och skulle med glädje läsa den igen då den verkligen var underhållande och inspirerande. Boken finns också i en extra lättläst version.

Recensionen är skriven av Amanda

Boken Sandor slash Ida

Sandor slash Ida

Av Sara Kadefors

Ida är sexton och bor i Stockholm med sin mamma. Mamman är deprimerad och ligger mest på sängen med ansiktet mot väggen, skitigt hår och joggingbyxor. Sandor är sexton och bor utanför Göteborg: radhus, kärnfamilj och gemensam helgfrukost. Sandor har just inga kompisar. Men han har dansen. Baletten är hans himmel och hans helvete, för man kan inte dansa utan att bli kallad klassbög i skolan. En kväll möts Ida och Sandor. På chatten. Båda tänker: någon fattar, någon är som jag är. De byter e-postadresser. Men deras vänskap är inte självklar. De ljuger för varandra om vilka de är, och när Sandor överraskar Ida hemma i Stockholm blir allt fel. En mycket omtyckt bok, som också finns som ljudbok. Boken har också blivit film, se våra filmtips.

Boken Det är så logiskt, alla fattar utom du.

Det är så logiskt, alla fattar utom du

av Lisa Bjärbo

Johan och Ester har varit bästa kompisar sedan sandlådan, nu är de 16 och går i samma gymnasieklass. De vet precis allt om varandra. I alla fall nästan. Det är bara en sak som Johan inte har berättat - han har varit kär i Ester de senaste fyra åren. Tyvärr verkar Ester bara ha ögon för den där killen med hårdrocksfrisyr och slitna converse, som tar henne med till sin replokal om kvällarna. Ester förstår inte alls varför Johan tjurar så mycket den här hösten, livet är ju fantastiskt! I alla fall är det fantastiskt fram till den där halloweenfesten …

Boken Bara inte du.

Bara inte du

av Katarina von Bredow

Emma som snart fyller 20 har precis har flyttat hemifrån till en egen lägenhet. Hon är bra på att hoppa mellan saker, vela och balansera mellan de skilda föräldrarna och sina vänner. Inte kunde hon tro att bästisens pojkvän kunde göra henne så knäsvag när han kommer och plingar på dörren en kväll. Förbjudna känslor börjar bubbla inom Emma och hon vet inte hur hon ska stoppa dom ... En bra bok om vänskap och om hur svåra situationer till slut kan lösa sig. Man sitter verkligen och lider med Emma.

Recensionen är skriven av Louise

Farsta fritt fall

av Ulrika Lidbo

Två veckor innan gymnasiet börjar flyttar Henrika från Lund till Farsta. Där finns Mira. Mira är tuff och spydig och ledare i det rätt vidriga gänget. Ingen väntar sig att Mira och Henrika någonsin skulle kunna ha något gemensamt. Men när de två blir beordrade att göra ett skolarbete tillsammans blir det inte riktigt som man tror. Och allt är inte som det ser ut på ytan.

Vill du recensera Farsta fritt fall? Hör av dig till UMO!

Regn och Åska

Regn och åska

av Håkan Lindquist

Oscar, 17 år, är i Estland med sin mamma på semester. När han av en slump träffar jämnårige Rein förändras allt. Det blir Oscars första riktiga förälskelse. Under resten av semestern fortsätter de att träffas och sista natten har de sex. När Oscar reser hem lovar han Rein att de ska ses igen. De skriver vackra dikter till varandra och när Oscars kompisar Arvan och Lina får höra om Rein blir de glada och nyfikna för Oscars skull.
Ju mer sommaren går desto mer längtar han efter Reins varma hud, hans fina svarta hår och hans kuk. En morgon kommer mamman med ett kuvert i handen. Det visar sig vara båtbiljetter till Tallinn!
Jag tror att många killar kring 14-17 år kan ha glädje av boken. Den passar för killar både med och utan erfarenheter. Den handlar om att få vara med den man vill och att själv få vara den man vill vara.

Recensionen är skriven av Joel.

Förbjuden kärlek

av Bali Rai

Redan första gången Simran ser Tyrone faller hon handlöst. Det är bara ett problem: Tyrone är svart. En indisk tjej blir inte kär i en svart kille, så är det bara. Trots familjens åsikter väljer Simran att bli tillsammans med Tyrone. Men det blir svårare än hon hade trott. Simran och Tyrone kastas in i en vansinnig händelsekedja där familjer och vänner ställs emot varandra och där hat trappas upp till våld.

Sjutton år och skitsnygg

av Emma Granholm

Felix är sjutton år och skitsnygg. Han är kaxig och självsäker, tjejerna älskar honom. Men när han kommer hem efter semestern har de andra lärt känna den mystiske Zäta. Felix är inte längre i centrum av gänget. Hela tillvaron förvandlas till en tävling mellan Felix och Zäta.
Men det är inte bara det som gör Felix illa till mods. Vem är Zäta egentligen? Varför avslöjar han aldrig något om sig själv, och vad är han ute efter?