Alternate Text

Böcker om identitet och självkänsla

Här tipsar vi om böcker som på olika sätt handlar om vem man är och vad man vill göra med sitt liv. Berättelserna handlar förstås om annat också. Om kärlek, vänskap och modet att vara den man innerst inne vill vara. 

Fejk

av Sanne Sondergaard

När kompisarna Siv och Lukas börjar gymnasiet efter år av utstötthet i skolan, bestämmer de sig för att säga till alla att de är tillsammans. Men allt är bara fejk - både Siv och Lukas är nämligen homosexuella. På grund av deras (vita) lögn får de plötsligt en helt ny social status och vänskapskrets, men när de bägge två börjar bli kära i andra - på riktigt - blir allt mer och mer komplicerat.
Fejk är en rolig, men aldrig oseriös, berättelse om identitet och relationer. Karaktärerna är trovärdiga och unika, jag gillar att de tillåts göra fel och ta dåliga beslut utan att man ogillar dem. Berättelsen är också fin och med en tydlig konflikt. Boken undviker många av de klyschor som ungdomsböcker hamnar i, och det känns aldrig som författaren försöker sälja eller tvinga fram ett budskap. Trots titeln känns "Fejk" alltid väldigt äkta - en rolig, opretentiös, ovanlig bok om vanligt liv.

Recensionen är skriven av Emma

Gul utanpå

Gul utanpå

av Patrik Lundberg

Jong Dae föddes i Korea 1983. När han var nio månader adopterades han till Sverige och fick namnet Patrik Lundberg. Han växte upp i Sölvesborg och gjorde allt för att höra till. Han blev clownen. Den som alla skrattade åt och den som att skämtade om sin bakgrund och sitt annorlunda utseende. När Patrik fick möjlighet att resa till Korea och studera ställdes allt på ända. Där blev han plötsligt the awesome guy, västerlänningen som alla tjejer ville ha. Men skulle han lyckas hitta någon i sin biologiska familj?
Gul utanpå är Patrik Lundbergs egen berättelse om hur det är att inte känna sig hemma någonstans. Det är också en livsomvälvande resa och ett sökande efter ursprung och tillhörighet.

Allt jag säger är sant

Allt jag säger är sant

av Lisa Bjärbo

Boken handlar om hösten då Alicia egentligen borde ha gått i ettan på gymnasiet. Om hur hon istället börjar arbeta på ett kafé. Börjar bråka med sin bästa kompis. Flyttar ut från sina oförstående föräldrar, och in till sin mycket mer förstående mormor. Om hur hon träffar Isak - den grekiske guden som har så fina linjer vid munnen att Alicia inte kan sluta stirra på dem. Och om hur det känns när hela hennes värld trillar sönder av sorg. 

Vill du recensera Allt jag säger är sant? Hör av dig till UMO

Hemma kanske inte är en plats

Hemma kanske inte är en plats

av Lin Hallberg

Sara är 19 år och ska precis gå ut gymnasiet när hon råkar ut för en svår olycka. Den glada studenttiden byts mot sjukhus, slangar och projektet att lära sig gå igen. Och det är där i sjukhussängen som minnena börjar komma tillbaka, minnena från barndomen i Argentina där estancians alla barn lekte, red till skolan och var lyckliga tillsammans. Men allt tog bara tvärt slut. Varför?
När försäkringspengarna kommer bestämmer hon sig för att resa till Buenos Aires. Hon måste ta reda på vad det var som gjorde att allt förändrades, och varför hennes familj inte kunde stanna i Argentina.
Vill du recensera boken? Mejla till redaktionen@umo.se

Jag är ändå jag

Jag är ju ändå jag – fyra killar om Aspergers syndrom

Redaktör: Oskar Ekman

Fyra tonårskillars berättelser om att ha Aspergers syndrom, sorterat under olika teman, såsom ”Att få diagnos”, ”Kompisar” och ”Framtiden”. Inte en massa fakta, utan lättlästa texter med illustrationer. Fint och härligt skrivet om både situationer i vardagsen och tankar om framtiden, kärlek och andra ”stora” ämnen. Boken kan läsas av alla, både de som själva har en diagnos och personer runt omkring och alla som är nyfikna.  
Recensionen är skriven av Moa


Mitt liv som halvtidsindian

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

av Sherman Alexie

Junior, 14, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar, har vattenskalle och sitter mest hemma och ritar serier. En dag får han ett råd av en lärare: Åk härifrån, så fort du kan! Läraren har sett alltför många barn i reservatet som bara fått lära sig en sak: hur man ger upp. Trots att folk tycker att Junior sviker, lyder han rådet och börjar i en medelklasskola långt hemifrån. Boken bygger på den hyllade författaren och komikern Sherman Alexies eget liv. En lättläst och sorglig berättelse, full av humor och illustrationer i seriestil. Finns även som talbok.

Skärseld

Skärseld

av Simon Stranger

Emelie är på semester med sin familj på Gran Canaria. På en joggingrunda får hon syn på en båt. Den är full av afrikanska båtflyktingar. Människor som har offrat allt för ett nytt och bättre liv i Europa. Emelie, som annars mest funderar över hur hon ska dölja för sina föräldrar hur lite hon äter, får plötsligt viktigare saker att tänka på. En av flyktingarna heter Samuel. När hans och Emelies vägar korsas förändras deras liv för alltid. Finns även som talbok. 

Vill du recensera Skärseld? Hör av dig till UMO. 

Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats

av Eli Levén

Sebastian bär inom sig med sig Ellie som en dag ska resa sig ur askan av honom. Ellie är allt det han alltid velat vara, en tjej. Man får glimtar ur hans barndom, från sälgosedjur och förälskelse i storebroderns kompis, till rakblad och bästisen han under högstadiet brukade transa tillsammans med. Sen kommer Andreas in i hans liv och vi får läsa om deras förhållande, och om fester, människor, tyllkjolar, kärlek.
Språket är poetiskt och får till och med ordlösa, kärlekslösa, sexscener att bli vackra. Fina liknelser och nästan obemärkta tidshopp, som funkar trots att historien inte berättas kronologiskt. Det är en kärleksroman som trots Sebastians könsidentitet inte handlar ett dugg om att komma ut eller andras reaktioner. En fin och känsligt skildrad bok som är det bästa jag läst på väldigt länge.
Recensionen är skriven av ”Alex”

Bögslungan

Bögslungan

av Per Alexandersson

Max har bara några veckor kvar innan han slutar nian. Han är nöjd med att inte ha blivit retad under skoltiden. Det gäller att inte bära väskan på fel sätt, ha på sig fel kläder, eller säga något klumpigt. Minsta felsteg och du går från cool till mobbad. En dag får Max se hur en kille som han inte lagt märke till förut, blir mobbad i korridoren. Från den dagen pirrar det i Max mage när han tänker på killen. En lättläst och spännande bok om hur Max lär känna sig själv. Finns även som talbok.

Den besynnerliga historien med hunden om natten.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

av Mark Haddon

Christopher, 15 år, har Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och huvudstäder, han kan dessutom räkna upp alla primtal upp till 7057. Men det han inte alls förstår sig på är människor. En dag hittar han grannens hund död på gräsmattan. Eftersom Christopher beundrar detektiven Sherlock Holmes, tänker han själv ta reda på vem som har dödat hunden. Och han gör det på sitt alldeles speciella sätt. En lättläst och spännande historia av engelsmannen Mark Haddon, som fick flera priser för sin bok.

Yummy

av Eva Susso

När Mia och hennes familj flyttar från husvagn till en riktig lägenhet hoppas hon på ett bättre liv. Nu när hennes mamma bor hemma igen känns allt mycket bättre och föräldrarna har lovat att sköta sig. Dessutom verkar det finnas sjysta människor där, som Finn, som ger henne smeknamnet Yummy. Mia undrar om de kan bli vänner på riktigt, bara hon vågar ta kontakt. När det nya livet känns krävande åker Mia tillbaka till sitt gamla område. Husvagnen är kvar och även kompisen Gabby. Men nu vet hon inte om hon behöver honom längre.
En rörande bok om att hitta sig själv och våga lämna det förflutna bakom sig. Den vänder sig till tjejer och killar 12-15 år. Karaktärerna är underhållande och lätta att relatera till, även hur de är mot varandra är väldigt genomtänkt. Mia är originell och inte alls stereotypiskt tjejig. Eva Susso lyckas ännu en gång skapa en berättelse som känns levande. En rolig och rörande bok, perfekt att ta fram i höstmörkret!
Recensionen är skriven av Alma 

 

Jag är ju så jävla easy going


av Jenny Jägerfeld

I boken följer vi Joanna, en tonårstjej med ADHD som går andra året på gymnasiet. Hennes mamma är en författare som inte lyckas få en bok publicerad. Pappan sitter framför teven dagarna i ända. De har inte längre råd att köpa Joannas medicin som hon behöver för att klara livet. Joanna har äntligen fått lite kontakt med Audrey, men att medicinen tar slut kan förstöra det. Joanna behöver pengar för att hämta sin medicin!  
Boken vänder sig till framförallt alla över 14. Den innehåller väldigt mycket om hur det är att ha ADHD och hur mycket medicin faktiskt hjälper. Inblandat är familjerelationer, vänskap och kärlek. Jag tycker boken är helt underbar, man är verkligen i huvudet på Joanna och förstår hur det är att ha ADHD. Jag tycker speglingen av att vara tonårig tjej med ADHD görs utmärkt, då jag själv har det. Alla borde läsa boken, för det ger en förståelse om hur det är att ha ADHD.
Recension skriven av Julia

Sms från Soppero

av Ann-Helén Laestadius

Agnes bor i Solna. Hennes mamma är same men när hon var ung var det pinsamt att vara same. Därför har mamma lämnat det samiska bakom sig, även fast man inte riktigt kan det. Plötsligt får Agnes ett sms på samiska från någon H. Vem kan denna kille vara? Dom skickar en bild på varandra, snygg.
Agnes börjar få tankar som; är hon själv en riktig same? Eller är det bara det där exotiska som alla kompisar blir nyfikna på som hon själv gillar? Och ingen vet ju att hon i hemlighet lär sig samiska. Till slut ska Agnes efterlängtade resa ske, till Soppero där hennes mammas släkt bor. Ingen hemma i Solna skulle förstå hur det är där uppe i Soppero.
Boken är spännande och man lär sig mycket om den samiska kulturen som annars inte pratas så mycket om. Den handlar om identitet och om hur komplicerad kärleken kan vara, speciellt med ett långdistansförhållande. Jag tycker boken är för både killar och tjejer, 12 till 18 år. Alla identitetsfrågor kan de flesta relatera till. Och deras kärlekshistoria är en sådan man drömmer och fantiserar om. Om man är intresserad av samisk kultur så läs den!
Recensionen är skriven av Alva

Egalias döttrar

av Gerd Brantenberg

I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar och bär pehå. Trött på att betraktas som mindre kompetent, på sexuella trakasserier och maktlöshet bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskuliniströrelse, och gör uppror mot kvinnoförtrycket.

Vill du recensera Egalias döttrar? Hör av dig till UMO

Så har jag det nu

av Meg Rosoff

Femtonåriga Daisy skickas från New York till den engelska landsbygden för att tillbringa sommaren med sin moster och fyra kusiner som hon aldrig tidigare har träffat. När mostern åker bort blir de fem kusinerna ensamma i det stora huset. Kort därefter exploderar bomber i Linder och England ockuperas av en okänd fiende. Kusinerna skingras och Daisys skiljs från Edmond som på något märkligt sätt tycks kunna läsa hennes tankar.

Vill du recensera Så har jag det nu? Hör av dig till UMO!