Alternate Text

Böcker om familj

På den här sidan får du tips om böcker som handlar om familjer med problem, eller böcker där huvudpersonen inte kommer överens med sina familjemedlemmar. Här finns både spänning, kärlek och jobbiga känslor bland boksidorna.

Ingen du känner

Ingen du känner

av Christina Wahldén

Efter nian åker Fatma med sin familj på semester till Turkiet. Bästisen Aida får nyckeln till lägenheten för att passa Fatmas systers kanin. Men Aida är rädd att Fatma ska bli bortgift i Turkiet och aldrig komma hem. Nej då, lovar Fatma.
En dag får Aida ett sms: "OMG! Jag ska bli bortgift med nån jag inte känner. Vad ska jag göra?!?!?"
Aida är inte den som bara sitter och väntar. Något måste göras, och i akuta lägen måste man strunta i riskerna. En mycket spännande bok, där författaren har inspirerats av verkliga händelser.  

Bild på boken Oplanerat bröllop

(O)planerat bröllop

av Bali Rai

Manjit, eller Manny som han hellre kallas, bor med sina föräldrar och två äldre bröders familjer i England. Skolan är bortkastad tid, tycker pappan. Det är bättre att börja jobba och tjäna pengar. Pappan säger att Manny inte får träffa tjejer eller ens tänka på sex. Han har nämligen planerat att Manny ska gifta sig med en flicka från byn i Indien, där han själv har vuxit upp.
Men Manny har helt andra drömmar. Och han vill själv bestämma vad han ska göra med sitt liv. Han är arg, upprörd och fast besluten att gå sin egen väg i livet. På något sätt hamnar han ändå i Indien, och spänningen stiger. En spännande, rolig och samtidigt allvarlig berättelse, som slutar med en skräll. Finns även som talbok! 

Bild på boken Jag finns

Jag finns

av Maja-Maria Henriksson

Johanna, 14 år, låser in sig på toaletten hemma och säger till sin spegelbild: ”du finns inte”. Vedin, en osäker kille utan hänsyn, ger sig på Johanna sexuellt och sparkar och spottar på henne. När det händer på skoltoan är det bara att blunda, för då finns hon inte.
Hemma pendlar mamman mellan glatt humör och vredesutbrott. Johanna hatar sin mamma. Lillebror Linus är en av de få hon litar på och känner sig trygg hos. Vi får följa Johannas väg ut ur det mörka hålet, som hon kallar det. Hur hon reser sig upp från det kalla toalettgolvet där Vedins känga pressar mot hennes öra.
En hemsk, stark, frustrerande bok om saker som bara inte händer. Man vill bara hoppa in själv och ställa allt till rätta. Skrika av frustration åt dem som gör fel. Du kanske kommer känna igen dig eller bli chockad av hur hemskt man kan ha det. En stark, hemsk och sorglig självbiografi.

Recensionen är skriven av Hedda

Bild på boken Fosterland

Fosterland

av Dilsa Demirbag-Sten

Självbiografisk bok om Dilsa och hennes familj som kommer till Sverige från en liten by i Turkiet när hon är sex år. Den handlar om hennes uppväxt, om hur barnen anpassar sig till Sverige, hur mamman längtar tillbaka och hur pappan lever ett liv mer och mer utanför familjen. Om hur föräldrarna försöker att få henne bortgift med en kille i hemlandet och hur hon tar sig ur det.
En intressant och bra bok. Dilsa verkar inte ha haft så stora problem med hedersnormer (på så sätt att hon varit utsatt för livsfara eller så). Hon berättar målande om hur det är att växa upp med två kulturer.

Recensionen är skriven av Åsa

Bild på boken Vi har ju hemligheter i den här familjen

Vi har ju hemligheter i den här familjen

av Therese Eriksson

Therese växer upp i kärnfamilj i ett villaområde. När hon är elva får hon veta att mamman är alkoholist. Sedan följer år av osäkerhet och kaos då mamman dricker och är nykter om vartannat. Familjen försöker få rätt psykhjälp till mamman, men ingen klarar av henne. Mamman ska bo hemma, men det händer att hon försvinner i dagar och sedan blir hemskjutsad av polisen.
Boken bygger på författarens egna dagböcker från tonåren. Där beskrivs dagar fyllda av oro, sorg och ilska, vakna nätter, missad skoltid och hopp som tänds och krossas gång på gång.
Jag tyckte att boken var mycket bra och viktig. Therese är oerhört stark, hennes krafter smittar av sig och jag tror att det kan stödja och inspirera den som själv har en förälder med alkoholproblem eller psykiskt sjukdom. 

Recensionen är skriven av Moa

Bild på boken Här ligger jag och blöder

Här ligger jag och blöder

av Jenny Jägerfeld

Maja råkar såga av sig tumspetsen med en elektrisk sticksåg. Hon skulle aldrig avsiktligt skada sig själv, som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Alla. Utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne.
På en fest hon inte är inbjuden till träffar Maja tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen. En smart och rolig bok, som författaren Jenny Jägerfeld vann Augustpriset för.

Bild på boken Stjärnlösa nätter

Stjärnlösa nätter - en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv

av Arkan Asaad

Amàr växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj. När han är 18 år reser han med familjen på semester till släkten i Irak. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Tills det visar sig att hans far har bestämt att de ska gifta sig. Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet. Boken beskriver hur bandet mellan far och son kolliderar med Amàrs självklara rätt att själv bestämma över sitt liv. Arkan Asaad skriver roligt och väldigt sorgligt på samma gång. Stjärnlösa nätter finns som talbok med författaren själv som uppläsare. 

Bild på boken Hoppas

Hoppas

av Åsa Andersberg Strollo

Precis före jul får Jonna nog. Hennes mamma bryr sig bara om sina olika killar, och mormor gör inget annat än att dricka. Efter ett bråk tar Jonna jackan och skolväskan och springer ut ur lägenheten och åker till Stockholm där hon tänker skaffa ett jobb och starta sitt nya liv. Det visar sig att inte många vill anställa en sextonåring på rymmen. Bostad är omöjligt att få utan att ha arbete. Och livet som hemlös är allt annat än enkelt.
Med 200 kronor i plånboken, ingen mobiltelefon och ingenstans att bo, dras hon in i en värld av alkohol och snatteri. Hon träffar en tjej som heter Alex och för första gången har Jonna någon som hon kan kalla sin vän. Hon träffar också Elina, som bor i en sopskrubb och samlar på leksaker. Elina låter Jonna sova där. En dag är alla Elinas saker borta och Elina är försvunnen.
Boken handlar mycket om livet som hemlös. Det händer mycket som man inte är beredd på (på ett bra sätt). Den är lättläst, man fastnar och det blir nästan omöjligt att sluta läsa. Jag rekommenderar den starkt till unga tjejer som kanske har det svårt hemma, men också till andra.

Recensionen är skriven av Jennifer.

Bild på boken Som om jag frågat.

Som om jag frågat

av Johanna Lindbäck

Allt förändras den där hösten när John börjar nian. Det är då mamma och pappa berättar att de ska flytta isär. Ett tag bara, på prov, liksom. Men hur länge är ett tag? Ingenting är kul längre. Allt känns bara konstigt. Och bästa kompisen Lucas kan han inte riktigt snacka med sen han blev ihop med Saga, Johns barndomsvän, som han alltid har kunnat umgås med utan att det har känts konstigt. Ända till nu. Nu är hon och Lukas ett par och John är jordens ensammaste.

Vill du recensera boken? Mejla till UMO!


Asfaltsänglar

Asfaltsänglar

av Johanna Holmström

Leila, femton år, läser om kändisar, hänger på stan och ägnar sig åt park­our. Hennes bästa vän Linda älskar Britney Spears och alla pojkar som älskar henne. Leilas mamma är finlandssvensk, jobbar på resebyrå och har konverterat till islam. på kvällarna låser hon ibland in Leila. Men hon lämnar fönstret olåst. Leilas storasyster Samira vill skapa sig ett eget liv, studera, gå på klubbar och förälska sig i den hon vill, precis som andra finländska tjugoåringar. Hon flyttar hemifrån, blir av med oskulden och försöker förverkliga sin egen form av islam. Samtidigt planerar Farid för hennes bröllop.

Vill du recensera Asfaltsänglar? Mejla till redaktionen@umo.se

Information om sidan

  • Redaktör:

    Mia Faber