Alternate Text

Böcker om att må dåligt

Här är några tips på böcker som tar upp svåra frågor. Sorg, att må dåligt, att tappa hoppet, men också om att få tillbaka livsviljan och ta sig ur det jobbiga. 

Bild på omslaget Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik

Kurt Cobain finns inte mer

av Hanna Jedvik

Lovis och Alex träffas första skoldagen i gymnasiet. Efter det finns det inget som kan skilja dem åt. Alex är så vacker att Lovis nästan dör. Båda älskar musik och de skapar sitt eget universum dit ingen annan släpps in. De bakar scones, pratar musik, fikar, hänger, pratar ännu mer musik och om hur världen borde vara.
Men hur nära de än kommer varandra är det en del av Alex som förblir en gåta. Han är en magnet, han drar folk till sig, men han är också väldigt destruktiv. Till slut blir det svårt för Lovis att hantera. Vad gör man när den man älskar mest bara glider iväg i nedstämdhet och inte går att nå?

Känn pulsen slå

av Berny Pålsson

En självbiografisk bok där läsaren får följa Berny när hon var schizofren och missbrukare. I sina desperata försök att överleva sjunker hon allt djupare, med droger, alkohol, självhat och sexmissbruk. Minnen från barndomen jagar henne och där finns ett mörker svartare än hon kan stå ut med. När Jonas kommer in i Bernys liv får hon ett liv värt att kämpa för, och inser att hon måste bli fri från drogerna. ”Känn pulsen slå” är en mycket spännande bok som är svår att lägga ifrån sig. Man glömmer lätt att det är sann historia, det är alltför hemskt för att vara verklighet. Om man vill läsa en mörk historia där ljuset i tunneln blir starkare och starkare, ska man absolut läsa boken.
Den riktar sig till alla, unga och gamla, friska och sjuka. Jag kan tänka mig att många människor med egna problem läser den, och märker att de inte är ensamma om att må dåligt.

Recensionen är skriven av Kajsa

Bild på boken I skuggan av San Siro

I skuggan av San Siro

av Martin Bengtsson

Martin Bengtsson hade som så många andra en dröm om att bli fotbollsproffs. När han var tio år gammal bestämde han sig. Han tränade tre timmar dagligen, försakade skola och vänner och till slut gick hans dröm i uppfyllelse: han fick ett proffskontrakt med den italienska klubben Inter. Nio månader senare vaknar han upp på ett sjukhus i Milano efter att ha försökt ta sitt liv. Vad hände egentligen och hur kunde allting bli så fel?
Det här är Martin Bengtssons egen historia. Han berättar rakt på sak om vad som hände när han äntligen blev proffs, och hur drömmen blev en mardröm. Vill du veta mer? I den här filmen berättar Martin Bengtsson om när han mådde dåligt. 

Tretton skäl varför

av Jay Asher

Boken handlar om Clay, som får ett paket hem med tretton kassettband i. Han tror att paketet har skickats fel men är så nyfiken att han lyssnar på första bandet och hör Hannahs röst. Clay blir förvånad och rädd. Hannah har nämligen tagit livet av sig för ett år sen. Clay kan inte sluta lyssna på Hannahs röst. Hon berättar att Clay var en av orsakerna till att hon tog livet av sig. Han blir rädd men kan inte sluta lyssna.
Boken är inte typisk tjejig eller killig utan den passar alla. Jag tyckte att boken var jättebra och jag rekommenderar den verkligen till de killar och tjejer som älskar spänning och kärlek.

Recensionen är skriven av Regine

Bild på boken Jag saknar dig, jag saknar dig

Jag saknar dig, jag saknar dig!

av Peter Pohl och Kinna Gieth

Boken handlar om de 14-åriga enäggstvillingarna Tina och Cilla. Tina är den tuffa som ofta går på fester och hennes stora intresse är killar. Hon byter killar lika fort som hon byter nagellack. Cilla är den tysta, tillbakadragna. Hon skriver dikter och håller på med teater och drömmer om att bli en berömd skådespelare och sedan skänka alla pengar till välgörande ändamål. Även om systrarna är otroligt olika, älskar de varandra. En dag händer något fruktansvärt. Cilla blir påkörd av en bil och överlever inte. Det vänder upp och ner på Tinas värld och hon går igenom en svår tid. En tid utan Cilla.
Jag verkligen älskar boken! Den är ytterst sorglig men mycket viktig. Det handlar om hur man kan gå vidare, även när det känns omöjligt. Boken får en att tänka att man borde ta vara på tiden man har med sina nära och kära.

Recensionen är skriven av Louise

Som jag vill vara

av Katarina von Bredow

15-åriga Jessica är tokkär i Arvid. Hon ska på en fest där Arvid också är. De dansar och pratar och Jessica tycker verkligen att han är en drömprins. Men deras umgänge går lite över styr och vips har Jessica blivit av med oskulden. Sen händer något som inte får hända. Jessicas mens uteblir och plötsligt har Jessica ett enormt beslut i händerna. Det handlar om hur ett enda sex kan förändra hela ens liv. Det är en viktig bok som kan vara ett mycket bra stöd. En av Katarina von Bredows bästa!

Recensionen är skriven av Louise

Som jag vill vara handlar om hur Jessica tar sitt livs största beslut och om alla de motgångar hon möter. Jag tycker att boken är otroligt bra skriven. Jag nog skulle blivit behandlad på liknande sätt av mina föräldrar och kompisar om samma sak hänt mig. Jag känner igen mig lite i henne och jag gråter när jag läser boken.

Recensionen är skriven av Ellen