Alternate Text

Sakna sin förälder

Det borde vara självklart att ha en förälder eller någon annan vuxen som bryr sig om dig. Tyvärr är det inte alltid så. Av olika anledningar kan du sakna den eller de vuxna som annars skulle ta hand om dig. 

Illustration av en person som ser bekymrad och ledsen.

Många vuxna jobbar mycket och kan ha fullt upp med sina egna liv och bekymmer. Samma sak om om föräldern är sjuk eller missbrukar. Då kan du känna dig övergiven även om ni bor tillsammans.

Om dina föräldrar är skilda kan du sakna den förälder du inte bor med. En förälder kan ha en ny familj som tar mycket av personens tid och tankar. Du kan också känna saknad om du inte vet vem som är din biologiska förälder. Eller om din förälder bor i ett annat land eller inte lever längre.

Ibland kan du känna att du inte har bra kontakt med en förälder, trots att ni lever tillsammans. Ni kanske lever så olika liv att det känns som att ni inte kan prata med varandra om sånt du egentligen vill prata om.

Vad kan jag göra?

 • Om det går kan du försöka prata med din förälder, eller de vuxna du lever med, om hur det känns.
 • Prata med en kompis om hur du känner och tänker.
 • Skriva ett brev, mejl eller sms till din förälder.
 • Prata med en annan vuxen, en lärare, en kompis förälder, andra släktingar eller någon annan vuxen i din omgivning som du litar på.
 • Om du vill prata med någon anonymt kan du ringa en telefonjour.
 • Om du mår dåligt kan du kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan, studenthälsan, barn- och ungdomspsykiatrin (bup), en vårdcentral eller socialtjänsten.

Vad kan jag få hjälp med?

Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa dig om du inte har det bra. Om du själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen. Det kan vara någon på en ungdomsmottagning, elevhälsan, studenthälsan eller en vårdcentral. I varje kommun finns det personer som kan hjälpa dig och din familj med bland annat stödsamtal, familjeterapi och kontaktpersoner om du behöver det. Om det trots sån hjälp ändå inte funkar att du bor kvar hemma kan du få hjälp att bo någon annanstans, till exempel i ett familjehem. 

Information om sidan

 • Redaktör:

  Anna Eklund
 • Faktagranskare:

  Ingrid Molander, socionom och legitimerad psykoterapeut, Ungdomsmottagningen Redbergsplatsen i Göteborg. Juridisk faktagranskning: Johanna Schiratzki, professor i rättsvetenskap, Ersta Sköndals högskola.
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling