Alternate Text

Jag måste gå hem direkt efter skolan

Ibland kan den eller de vuxna som har ansvar för dig kräva att du alltid ska komma hem direkt efter skolan även om du själv inte vill. Kanske vill du ha möjlighet att hitta på något på fritiden, med kompisar eller på egen hand.

Det är bra om du pratar med någon om vad du känner, om du längtar efter att få hitta på något eller tycker att det är orättvist att du inte får göra vissa saker.

Vad kan jag göra?

 • Försök att prata med den eller de vuxna som har ansvaret för dig och berätta hur du känner, även om det kan vara svårt. De är skyldiga att lyssna på dig och att tänka på ditt bästa.
 • Be dem förklara varför du måste komma direkt hem efter skolan. Kanske är de oroliga för något som de inte behöver vara oroliga för. Försök att tillsammans hitta en lösning. Det är bra om ni kan prata med varandra när ni inte är osams, eftersom det kan vara svårt att lösa problem när någon av er är arg.
 • Du kan försöka hitta någon annan som du litar på om du inte kan prata med någon hemma om problemet. Det kan till exempel vara en kompis, släktning eller lärare. Det kan kännas bättre av att prata om vad du känner och vad du tänker på. När någon lyssnar känner du dig ofta mindre ensam. Kanske kan den personen hjälpa dig genom att själv prata med den eller de vuxna som försöker bestämma över dig eller vara med när du gör det.
 • Du kan alltid kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterska eller skolkurator om du behöver hjälp eller stöd.
 • Vissa saker är jobbiga att prata om. Det finns flera organisationer som du kan ringa eller mejla om du vill kontakta någon utan att berätta vem du är. Till exempel Bris, Jourhavande kompis eller en tjej- eller killjour. Du kan också ställa en anonym fråga till Fråga UMO.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Agnes Hellström
 • Faktagranskare:

  Solveig Sörlien, advokat, Stockholm