Alternate Text

Bli förälder

Att bli förälder brukar vara en stor förändring i livet. I början kan det kännas både härligt och förvirrande. Så småningom brukar det kännas lugnare. Du lär känna ditt barn, och vet mer hur du ska göra. 

En bebis med napp i munnen och en ung mamma som ler mot bebisen och pratar med den.

En stor förändring

Du kan bli överraskad av alla starka känslor när du får barn. Det kan kännas mäktigt och häftigt att hålla sitt nyfödda barn i famnen. Du kan känna sig alldeles varm av lycka och väldigt nyfiken på hur allt ska bli. Eller så kan du känna dig helt tom och undra vad du har gett dig in på.

När allt är nytt och ovant kan du också känna sig osäker. Ibland är det svårt att veta hur du ska göra. Till exempel när barnet skriker, inte vill sova eller vill äta väldigt ofta. Ofta känner du på sig hur du ska göra, och vad barnet vill. Men ibland vet du inte alls vad som är rätt.

Att vänja dig vid det nya

Under de första månaderna efter att barnet fötts börjar du vänja dig vid det nya livet som förälder. Det gäller både om barnet var planerat och om det inte var planerat.

Det kan kännas ovant och konstigt att inte helt kunna bestämma över sin tid, till exempel när du ska äta eller sova.

Även om du känner dig ovan i början, brukar du ganska snabbt lära dig att ta hand om ditt barn. Om ni är fler än en förälder, är det vanligt att ni kommer på olika sätt att hjälpas åt med barnet.

Barn utvecklas hela tiden. Sånt som funkade först, funkar kanske inte efter ett tag. I början kanske barnet somnade efter maten, men efter ett tag behövs kanske särskilda knep och rutiner för att barnet ska vilja sova.

Du kan pröva dig fram och komma på vad du tycker funkar om barnet skriker eller inte vill äta. Ju mer van du blir, desto bättre blir du på att förstå ditt barn och lösa olika saker.

Ni lär också känna varandra mer och mer. Barnet är ju en helt ny person, som du ska lära känna, och som ska lära känna sina föräldrar. 

Tänk på att:

 • Det finns många sätt att vara en bra förälder.
 • Det är okej att allting inte är perfekt hela tiden.
En nappflaska.

Ta hjälp av andra

Som förälder behöver du vara mycket med barnet, men du behöver också tid att göra andra saker, som att träffa kompisar eller bara vila. Om du har andra som du litar på omkring dig kan du ta hjälp så att du själv får vila ibland. Det gäller alla nyblivna föräldrar, men särskilt om du är ensam om barnet.

Det är bra att försöka ta hjälp av personer som är peppande och som du själv mår bra av att träffa. Fundera gärna redan under graviditeten på vilka personer det är.

Det är bara bra om du kan be om hjälp med både små och stora saker. Att få prata med andra vuxna, att någon lagar mat, att någon annan är med barnet brukar kännas bra.

 • Ta hjälp av andra, men lämna inte bort barnet under flera dagar under den första tiden.
 • Det bästa är om barnet får träffa alla sina föräldrar, oavsett om ni lever ihop eller inte. Barnet har rätt att lära känna sina föräldrar. Det står till och med i FN:s barnkonvention.
 • Det bra om barnet får lära känna någon eller några andra personer väl, som till exempel någon i släkten eller en nära kompis.

Om du blir nedstämd

Det händer ibland att man kan känna sig nedstämd när man har fått barn. Man kan känna så även om man är glad för barnet. Det kan bero på den stora förändringen som sker i livet.

Du som har fött barnet kan ofta känna dig trött och ledsen de första dagarna eller ibland veckorna efter förlossningen. Hormonförändringar bidrar också till att känslorna svajar under de första dygnen. Under det tredje dygnet sker ofta en omställning av hormoner som kan göra att du känner dig ledsen. Detta brukar kallas tredjedagsgråten eller "babyblues" och går oftast över efter några dagar.

Som partner till den som har fött barnet kan du känna dig utanför i början. Ibland får du höra berättelser om den stora lyckan som kommer när ett barn föds. Men känslorna kommer inte alltid på en gång. Det kan ta lite tid att lära känna sitt barn och att lära känna sig själv som förälder.

Sånt du själv kan göra för att må bättre är att försöka sova mer, gå ut och träffa folk, röra på dig och be om hjälp med det praktiska. Om ni är fler än en som tar hand om barnet kan ni turas om så att ni båda ibland får sova ut. Den ena kan till exempel sova med öronproppar ibland, om barnet vaknar ofta på natten.

Om nedstämdheten håller i sig mer än ett par veckor kan du behöva ta hjälp. Du kan börja med att berätta det för en sjuksköterska eller kurator på barnavårdscentralen, bvc, barnmorskemottagningen eller en ungdomsmottagning.   

Föräldragrupper

Bvc brukar ordna föräldragrupper för nyblivna föräldrar. Där får man träffa andra föräldrar och man får också information och stöd i olika frågor. Man kan till exempel prata om barnets utveckling, mat och sömn, känslor och relationer, sjukdomar och barnsäkerhet. 

Det kan vara bra att träffa andra unga föräldrar och få tips och stöd från andra som är eller har varit i samma situation. I en del kommuner finns särskilda föräldragrupper för unga föräldrar.

Kolla på kommunens hemsida vilka föräldragrupper som finns, eller ring kommunens växel och fråga. Eller fråga på bvc. Man kan också hitta föräldragrupper på olika forum på nätet.

Fler tips till dig som ska bli förälder

Om du ska få ditt första barn är det vanligt att ha många frågor. Om du undrar något som har med graviditeten att göra, kan du fråga på barnmorskemottagningen.

 • Alla som ska bli föräldrar behöver få utbildning, råd och tips. Därför finns det föräldrautbildningar. Där kan du också lära känna andra föräldrar och deras barn.
 • Om ni är fler än en förälder, prata med varandra om hur ni ska dela föräldraledigheten och vem som ska ansvara för vad.
 • Om ni inte lever tillsammans, är det ändå oftast bäst för barnet att få träffa båda sina föräldrar. Om det går, försök att samarbeta kring barnet från början.
 • Ring Försäkringskassan och ta reda på hur det funkar med föräldrapenningen. Fråga om något är oklart eller be att få komma på ett möte och prata om just din situation.
 • Du kan också ringa till socialtjänsten om du till exempel är i behov av stöd med pengar eller bostad.
 • Det är ofta skönt om du kan få stöd och hjälp från personer som du har runt omkring dig. Prata med dem om hur de kan stötta och vilken hjälp du skulle vilja ha.
 • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har en bra broschyr som heter Du som är ung och förälder. Där står det om vilka rättigheter du har. Som till exempel att du har rätt att studera, och få så kallad anpassad studiegång.
 • Det finns flera forum på nätet där du kan få svar på frågor av andra som är eller har varit i samma situation.
 • Ofta får du många olika råd från olika personer. Välj det som passar dig. Kolla med någon på bvc om du är osäker.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Mia Faber
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling