Alternate Text

Att behöva ta ansvar för sina föräldrar

Om en förälder eller annan vårdnadshavare har svårt att ta hand om dig av olika anledningar kan du själv tvingas hantera många situationer fast du inte är vuxen än. Det kan till exempel handla om kontakter med skolan, sjukvården, fritidsgrejer och annat.

Illustration av en person som ringer i en mobiltelefon. I bakgrunden syns en äldre person som håller en dryck i handen.


Kanske får du sköta familjens kontakter med myndigheter, arbete och skola och ta hand om både dig själv och dina syskon. Det kan kännas ensamt och jobbigt att ta så mycket ansvar när du är ung och du kan sakna det liv kompisarna kanske har. Så kan det vara om du till exempel har en förälder eller annan vårdnadshavare som missbrukar. Då kan du dessutom känna ansvar för din förälders missbruk och försöka stoppa det. Att leva med en förälder som är sjuk på något annat sätt, kan också göra att du tar mycket ansvar hemma. En sjuk person kan ha svårt att ta hand om både sig själv och om sina barn.

Om du har föräldrar som inte pratar svenska kan du behöva hjälpa dem, till exempel med att läsa post eller i kontakten med lärare i skolan, i affären eller på sjukhuset. Det kan kännas svårt att få tiden att räcka till om du behöver hjälpa till mycket hemma och samtidigt vilja leva ditt eget liv med kompisar, skola eller jobb.

Vad kan jag göra?

 • Prata med en kompis. Det är bra att prata om saker du grubblar över.
 • Prata med en annan vuxen, en lärare, en kompis förälder, andra släktingar eller någon annan vuxen i din omgivning som du litar på.
 • Om du vill prata med någon anonymt kan du ringa en telefonjour.
 • Om du mår dåligt kan du kontakta en ungdomsmottagning, en skolsköterska eller skolkurator, en vårdcentral eller socialtjänsten.

Vad kan jag få hjälp med?

Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa dig om du inte har det bra. Om du själv eller någon annan inte har det bra kan det hjälpa att prata med någon vuxen. Det kan vara någon på en ungdomsmottagning, elevhälsan, socialtjänsten eller en vårdcentral. I varje kommun finns det personer som kan hjälpa dig och din familj med bland annat stödsamtal, familjeterapi och kontaktpersoner om du behöver det. Om det trots sån hjälp ändå inte funkar att du bor kvar hemma kan du få hjälp att bo någon annanstans, till exempel i ett familjehem. 

Information om sidan

 • Redaktör:

  Anna Eklund
 • Faktagranskare:

  Faktagranskning: Johanna Schiratzki, professor i rättsvetenskap, Ersta Sköndals högskola och Ingrid Molander Ingrid Molander, socionom och legitimerad psykoterapeut
 • Illustratör:

  Cecilia Birgerson Nordling