Jag drömmer om att bli politiker

Hej Umo!

Jag är en tjej på sjutton år. Jag är en typisk plugghäst. Jag prioriterar alltid min utbildning främst och presterar bra i skolan. När jag sökte till gymnasiet gjorde jag ett våghalsigt beslut. Jag sökte till en av stadens mest anrikaste gymnasieskolor med högst intagningspoäng i nästan hela landet.

På denna skola studerar många elever som har det väldigt gott ställt och många utanför skolan brukar fördomsfullt klassa den som en "snobbskola". Personligen kan jag varken säga bu eller bä om det då det delvist stämmer och delvist inte stämmer. Jag var en udda fågel, jag kom nästan helt ensam från min hemkommun. Jag tillhörde en liten minoritet som tidigare gått på en kommunal skola.

Jag sökte mig till skolan i hopp om att bli omringad av likasinnade. Men istället hamnade jag i en skola där elever av annan klasstillhörighet studerar. Om man inte har någon anknytning till skolan eller inte känner någon som har anknytning till den är det nästintill omöjligt att bli en del av "societeten" som jag lite skämtsamt kallar den.

Det finns en slags anda som präglas av en social hierarki. De som festar mest klättrar högst. Jag upplever det segregerade samhället varje dag. Bara att gå på min skola är en utbildning i sig.

Jag mår dåligt när jag ser på sociala medier och hör mina klasskamrater snacka om krök och fester de varit på som de inte nämnt ett ord för mig. De får mig att känna mig som en stor tönt som sitter hemma och läser debattartiklar eller umgås med mitt lilla nätverk av trogna och välvilliga vänner.

Mitt utanförskap i festgemenskapen och klasstillhörigheten får mig att må dåligt ibland.

Mitt hopp som driver mig är att jag som plugghäst kommer få min belöning i framtiden. Jag drömmer om att bli politiker. Då är det jag som styr, har makt och gör världen till en bättre plats istället för de som bara lattjade runt under skoltiden.

Med min text vill jag uppmana alla plugghästar där ute att det blir bättre. I vuxenlivet kommer du bli respekterad. OBS! Med denna berättelse vill jag inte göra ett politiskt ställningstagande. Jag vill mest dela med mig av mina erfarenheter så att andra kan känna igen sig.

Plugghästen