Våga tjafsa för att få hjälp!

Det krävs tjafs för att få rätt hjälp. Det är synd men ofta sant. Det finns många ställen där man kan få hjälp av alla slag, men ibland är det en riktig kamp. Några exempel på detta vill jag gärna dela med mig av.

När jag var 15 fick jag uppleva hur min vän som mådde otroligt dåligt hemma, inte fick någon hjälp från socialen överhuvudtaget. Hon pratade med dem ofta och bad om hjälp. Hon berättade om hur illa det var hemma men fick alltid bara en kram och fick gå hem. Först när hon skar sig och gick till nästa samtal blödande och störtgråtandes reagerade man äntligen och flyttade henne till en fosterfamilj.

När jag var 17 fick jag vara med om att min kompis var orolig att ha fått någon könssjukdom och ringde till ungdomsmottagningen för att få testa sig. De frågade på telefonen om hon hade några symtom och när hon svarade "nej" fick hon ingen tid, fastän det är allmänt känt att man kan ha en sjukdom utan att få symtom. Hon brast ut i gråt. Hon fick en tid när vi besökte mottagningen nästa dag där de inte ville erkänna att någon skulle gjort så.

I gymnasiet jag gick i hade en tjej migrän. De hade upptäckt att hon mådde extra dåligt när hon ätit kött, annat än fågel. Hon ville ha specialmat för detta men fick som svar att hon behöver en lapp från en läkare för att bekräfta det. Hennes läkare kunde inte skriva en lapp på något han omöjligt kunde bedöma. Till slut gick vi in 5 pers och tjatade på rektorn tills hon skrev upp vår kompis på specialmatslistan.

När min bror kom hem från att ha studerat utomlands fick jag veta att han hade haft starka psykiska problem och självmordstankar. Han hade en psykolog som skulle skriva en analys om huruvida han borde få uppehåll på studierna. Han skrev att min bror var "något stressad". Det blev en ett-årig fejd innan min bror fick sin rätt.

Det jag vill att du som läser detta ska ta med är att om du vet vad du behöver för stöd: se till att få den! Ta med en kompis som är bra på att säga till om du inte orkar ta det själv. Även om du inte är vuxen har du kraften att få det du behöver. Du behöver inte gå med på att få mindre. Våga vara jobbig! Tjafsa!

Tjafsande tjej, 19