De vet inte vad damp är!

Hej!

Jag ville bara säga att jag är en tjej som ser ut som alla andra, och beter mig som många andra. Men jag är inte som alla andra, för jag har damp. Nej, jag är inte helt jävla störd, jag har bara svårt med följande saker: Sitta stilla, koncentra mig på en sak, hålla tyst och inte prata så mycket.

jag kan lätt bli sur, arg och ledsen över små saker, som jag sedan kan gå och vara sur, arg och ledsen över i flera dagar efteråt.  Jag är ganska öppen med att jag har damp och jag går på en specialskola. Skolan, eller klassrummet ligger i en vanlig skola. Det är bara anpassat efter oss som går där och det är lika jobbig varje gång någon jag inte känner så bra frågar varför jag går där. För jag vågar inte säga till alla att jag har damp. Om jag skulle säga det till fel person, skulle jag få ångra det resten av min skolgång.

Jobbigast tyckte jag det var när jag var liten. För jag visste inte själv varför jag gick där. Nu vet jag och jag berättar för dom flesta. I stort sett har alla som jag sagt det till sagt: Nä? Du skojar? Är du seriös? Det märks inte på dig! Och det är ju skönt att höra. Men folk vet inte vad damp är. Dom tror att man ska vara helt jävla efter, helt störd och missbildad. Dom tror att man inte kan något och att man är förbannad jämt. Dom vet inte hur det egentligen är.  Ett tag störde det mig verkligen varje gång någon sa: Men har du damp eller?, eller: Gaaah jag får damp!!! Men nu säger jag själv att jag får damp på saker.  Men varje gång någon ställer frågan: Men har du damp eller?! så svarar jag: Ja det har jag, Har du problem med det?

Jag är speciell och är stolt över det. Jag har lärt mig att folk accepterar en för den man är och inte börjar undvika en eller tycka att man är konstig bara för att man har damp. Jag tycker att ni därute ska tänka på det och att alla är lika mycket värda. Det är bara det att vi med funktionsnedsättningar har mer behov av hjälp. Men vi har inte alltid svårt att lära oss saker. Och vi är mycket smartare än ni tror, ni kan inte lurar oss så lätt.

Så om ni känner eller vet någon med funktionsnedsättningar så kan ni ta er tid att lära känna den personen. Om den personen blir retad eller mobbad bara för att hon eller han är speciell så kan du ingripa! För att veta att man har funktionsnedsättningar och dessutom blir retad eller mobbad för det och att även vara ensam gör det hela mycket svårare!! Det får personen att känna sig mindre värd och konstig!!

Jag ville bara dela med mig om vad jag tycker om det här! Tack för att ni tog er tid att läsa!

 

Kram!

14 år med damp