Alternate Text

Hur ska jag våga säga ifrån till kompisen?

Hej! 

En utav mina vänner har börjat ljuga för mig igen. Hon har tidigare ljugit om mig för andra, vilket har gjort så att både lärare och andra falsk har anklagat mig för saker som inte stämmer. Hon har även ljugit för mig flera gånger bara under förra året.

Vi går i samma klass igen på en ny skola där vi båda studerar på vuxenutbildning. Tidigare gick vi på folkhögskola och det var där allt i princip började.

Jag har alltid varit den som aldrig vågat säga nej eller säga ifrån. Idag är det dock lite annorlunda jämfört med hur det var under tonåren. Men när det kommer till just den här personen så vågar jag inte säga ifrån eller bryta kontakten med henne, speciellt inte när vi båda går i samma klass igen för jag är rädd för att hon ska göra likadant mot mig som hon gjorde vårterminen 2016.

Vad ska jag göra? Behöver verkligen tips och råd! :(

 /Anonym

Svar:

 

Svar:

 • Jag brukade också ha svårt att säga nej till personer, då jag var rädd att kontakten skulle brytas. Men nu i efterhand så inser jag att om det känns så att man inte vågar säga ifrån bara för att kontakten kommer brytas, så är nog relationen med den personen inte så bra. (Från min egna erfarenhet så är det bästa att bryta kontakten med sådana personer, de gör en inget gott.)

  Du borde inte låta rädslan för falska rykten/anklagelser kontrollera hur du hanterar denna situation. För det kommer kanske fortsätta tills du säger ifrån. Det är bara att tänka att när du brutit kontakten med den personen och går vidare med ditt liv, så får den personen gott göra vad den vill, men du ska inte låta det påverka dig. Jag vet att det är lättare sagt än gjort men det är bara att ta sig över tröskeln.

  Det låter som att du faktiskt inte vill ha någon kontakt med den här tjejen, så därför är mitt råd att lyssna på dig själv och bryta kontakten. Låt inte det här dra ner dig, umgås med andra personer som du faktiskt mår bra av.

  Du behöver acceptera situationen själv först, samla styrka. Sedan kan du göra vad som du tror blir bäst, men låt det inte baseras på vad hon kan göra i gengäld. Om det händer igen, så kan du nog motbevisa det? Iallafall när det kommer till lärarna, det låter orättvist om lärarna anklagar dig baserat av en annan persons ord. Men jag tror att saker skulle kunna bli bättre om du först distanserade dig från henne, eller om du är den typen av person, slut "fred" med henne. Lycka till, hoppas saker löser sig!

  /Anonym

 • Mitt tips är att försöka prata med henne om det, om det känns jobbigt kan du kanske skriva ett brev eller skicka iväg ett meddelande på SMS eller Facebook m.m. Jag har också varit den som varit livrädd att säga nej, då det känns som att den andre är "bossen" och gör man inte som hen vill bryter man kontakten/börjar bråka osv. Om det känns svårt kanske du har någon du litar på som du kan prata med, som en lärare, förälder eller en kurator, någon har säkert ett bra råd till dig. Försök berätta för henne, hjälper det inte så kanske inte det är värt att fortsätta ha kontakt om du inte är bekväm med det. Ha en bra dag, det kommer gå superbra!
  /Kille