Alternate Text

Hur känns det att vara tjej?

Hej,

jag är en 13 årig pojke och jag vill gärna vet mer om snippor inte bara hur den fungerar utan även hur det känns att vara tjej och om det känns olika att vara kille och tjej i olika sosuela situationer och hur mens känns.

/13-årig pojke

Svara:

 

Svar:

 • Läs i en biologibok.
  /Anonym

 • Tjejer jämför sig ofta med andra tjejer, de oroar sig vad anda tycker om dom, rent mentalt kan de vara jobbigt att vara tjej ibland :)
   //tjej

 • Mens känns typ som när man får utlösning eller orgasm? Jag har inte riktigt koll på skillnaden, men du fattar!? Eller typ som när man har flytningar. Fast då hela tiden i typ en vecka... Vissa får mensverk och andra slipper det problemet. Mens är inte direkt något jobbigt när man haft det i nårra år. Kan dock vara jobbigt om det går igenom kläder osv. (vilket har hänt mig) skitpinsamt...
  /Tjej 18 år 

 • Att vara tjej är egentligen både bra och dåligt. Egentligen tror jag att det är så oavsett vad man identifierar sig som. Mens är ju obviously en grej som man tänker på direkt, för vissa är det lugnt men andra har det jobbigt. Det värsta är rädslan av att alltid tro man blött igenom, konstant tro att man går runt och ser ut som man suttit i ketchup. Dessutom gör inte skämt om det bättre. "Har du mens eller?" Är inte roligt att höra, faktiskt ganska kränkande.

  Det är så lätt att säga "men det är så svårt att vara tjej pga grupptryck, kroppskomplex osv" men jag tror att alla har det så. Man ska nog inte vara för snabb med att säga att killar har det bättre.
  /Anonym

 • Som tjej är det väldigt jobbigt att behöva oroa sig när man är ute sent/när det är mörkt (rädd för att bli överfallen/våldtagen). Man ska se ut och bete sig på ett visst sätt efter normerna och idealen i samhället. Otroligt höga krav och förväntningar ställs på tjejer, speciellt fysiska, och kvinnan objektifieras ofta. Än idag skambeläggs kvinnors sexualitet. 
  /Tjej, 18 år

 • Tjejer har det väldigt tufft, tuffare än killar. Så du har tur att födas som kille.
  /Anonym

 • De e najs.
  /Anonym

 • Vadå tuffare än killar? Man gör ju det så jobbigt som man känner för själv. Det behöver inte va jobbigt alls. Och killar har faktiskt också sina problem. 
  /tjej 18 år

 • Sant.
  /Anonym

 • Jobbigt med mens och mensvärk, allt om våld och dåliga löner och annat sexistiskt även om jag inte upplevt det är det något jag är medveten om att det kan hända. Också jobbigt med samhällstryck, men det har killar också. Tror det är jobbigt för många med bristen på diskussioner om kvinnors sexualitet även om jag inte har så mycket problem med det själv. Har också förstått det som att de flesta skönhetsprodukter är dyrare när de är gjorda för kvinnor. Skulle ändå inte byta och mycket av samhällets tryck kan man välja att strunta i.
  /Kvinna 20 år

 • För mig är mens nog det värsta som finns för att jag konstant är rädd för att blöda igenom och så, men allt har ju såklart nackdelar och fördelar. Och ja .. tjej känner väldigt mycket press för utseende, betyg, stil, kompisar osv. Men sen vet jag ju inte hur det känns att vara kille heller hahah
  //tjej 13

 • Först och främst är det många bra och härliga saker med att vara tjej. Vi har liksom en helt annan relation tjejer emellan än killar ofta har. Det är vanligare att tjejer kramas med varandra bara som vänner då det inte anses som fel som t.ex. att killar kramas och blir kallade bögiga. Sen kan vi också prata om känslor utan att bli dömda för det på sättet som många killar blir.

  Men mycket är väldigt jobbigt med att vara tjej, vi har sedan vi varit små blivit tillsagda att vi ska akta oss, vara försiktiga, rädda, och inte som pojkar blivit uppmanade att prova och lära oss själva. Sedan är man konstant rädd när man går själv att bli överfallen eller tafsad på. Sen får man väldigt ofta höra nedlåtande kommentarer som "har du mens eller?", "bra för att va tjej" eller "lilla gumman".

  Sen har vi också kravet att vara "lagom", vi ska visa lagom mycket, inte vara tråkig eller horig, gränsen är fin hur man ska vara klädd. Sen ska vi inte prata mycket och ha egna åsikter som skulle kunna störa någon. Vi ska inte onanera eller ha legat med många men vi ska fortfarande vara bra i sängen. Det är svårt.

  Som du kanske har hört har kvinnor lägre lön än män och vi har inte samma respekt som en man. Mens är någonting som är 100% normalt men som man inte förväntas prata om, det är äckligt tycker många och fast att alla vet att man har det ska man inte nämna det. Med mensen kommer också mensvärk och hormoner. Väldigt jobbigt för många och det är inte lätt att leva utan att få prata om det.

  Många tjejer lever i konstant skräck att blöda igenom vid ett dåligt tillfälle, kan vara svårt att föreställa sig paniken när det som många tycker är äckligt kan synas. Mens känns för mig som att jag kissar och inte kan kontrollera det, värst är det när jag nyser eller t.o.m. skrattar eller reser mig upp från sängen på morgonen, en otroligt obehaglig känsla.

  /Anonym

 • Tack för tipsen
  /Anonym

 • När man är tjej men inte riktigt passar in, typ har kort hår, långa shorts, bylsiga kläder mm. Då får man konstant frågan om man är en kille, på ett negativt sätt, av personer som typ går i ens klass.

  Mens är för min del något av det värsta jag vet, det känns som att det bara rinner. När man har mensvärk är det som en huggande smärta i sidan, som håller i mycket värre.

  Det första jag skrev vet jag inte om det gäller killar också.
  //14 årig tjej