Alternate Text

Hur kan man sluta vara blyg?

Jag är väldigt blyg. Har någon nåt tips om hur man kan sluta vara blyg?

/Anonym

Svar 

 • Vissa är bygare än andra, och det behöver absolut inte vara en negativ egenskap. Jag har själv lärt mig att tycka om min blyghet - och se den som en del av min personlighet. Men blygsel kan också vara jobbigt. Jag tror att gäller att göra saker som man kanske inte är helt bekväm med - helt enkelt utsätta sig för sådana situationer som man känner sig blyg i. 
  /Anonym

 • Jag är precis likadan. Jag är JÄTTE blyg så jag förstår dig till 100%.
  /Anonym

 • Var inte rädd och försök att prata med människor.
  /Alireza

 • Hej!
  Jag är också blyg så jag förstår precis vad du menar. Jag har väldigt svårt för att öppna upp mig och berätta mer personliga saker, men även att bara säga något helt normalt. Det jag brukar tänka är ungefär att "tänk om de tycker att jag är konstig för att jag säger detta, tänk om de dömer mig". Men har man såna tankar så ska man komma ihåg att man dömer inte andra för vad de säger, man tycker att det är helt normalt, men man är rädd att de ska tycka att man är konstig.

  Men om man själv inte brukar döma andra för vad de säger eller pratar om så kommer de nog inte göra det heller. De kommer troligen (om det inte är något viktigt) inte komma ihåg det så länge heller. (jag glömmer bort vad jag pratar om när jag bara pratar om vardagliga saker med mina vänner) Så det är viktigt att komma ihåg att folk inte kommer döma dig. Alla kan säga konstiga saker ibland, men ingen kommer döma dig för det. Tänk på hur du ser på andra personer, och om du dömer folk efter vad de säger eller gör. Så om du blir nervös pga din blyghet så försök tänka på hur du skulle ha tänkt/sett/reagerat på när någon annan sa/gjorde det som du tänker göra. Troligen så kommer inget hända, och om något skulle hända så kommer folk ha glömt bort det kort därefter.
  Lycka till! :)
  Jag hoppas att du kommer över din blyghet! :)
  /tjej, 16

 • Utmana dig själv! Jag har aldrig varit riktigt blyg men jag hade det extremt jobbigt när jag var yngre när det kom till att prata inför exempelvis hela klassen. Idag har jag nästan inga svårigheter alls med det, visst det är typ sju år senare men DET GÅR. Bara öva och fortsätt att göra saker som inte är det mest naturliga, som att till exempel ta plats i en grupp av människor. Tillslut kommer det bli naturligt och då blir det kalas!
  /Anonym