Mina vårdkontakter

Mina vårdkontakter är ett sätt att nå vården via webben – när det passar en själv. Det är en form av e-tjänst. Det vill säga en tjänst på nätet. På mina vårdkontakter kan man bland annat boka och omboka tid, förnya recept och beställa klamydiatest. All kontakt sker via ett personligt konto.

Välja hur man vill logga in

För att kunna använda Mina vårdkontakter måste man först välja det sätt man vill logga in på. Det kostar ingenting. 

För att kunna logga in behöver man e-legitimation eller ett lösenord och ett mobilnummer.

 • E-legitimation kan man få genom en bank eller från Telia.
 • Loggar man in med hjälp av sin mobil skickas första gången ett lösenordet till den adress som man är folkbokförd på. När man har fått det loggar man sen in med sitt personnummer, lösenordet och en engångskod.
  Koden skickas till det mobilnummer man registrerat.

  När man har loggat in kan man byta lösenord till något man själv väljer. Lösenordet behöver man sen inte byta om man inte vill. Men varje gång man vill logga in med mobilen skickas en ny engångskod till det mobilnummer som man har registrerat.

Vilka mottagningar kan man kontakta?

Vissa ungdomsmottagningar, men inte alla, är anslutna till Mina vårdkontakter. På ungdomsmottagningarnas egna kontaktsidor på UMO finns en symbol som visar om de är anslutna till Mina vårdkontakter. Man kan också logga in i Mina vårdkontakter och söka efter mottagningar under länken Hitta och lägg till mottagningar.

Förutom ungdomsmottagningar är det många andra vårdmottagningar som är med i Mina vårdkontakter. Till exempel vårdcentraler.

Vad kan man göra?

Vad man kan göra beror på var i landet man bor och vilken mottagning man vill kontakta. Varje mottagning bestämmer vad som går att göra hos just dem. Till exempel kan det vara att:

 • boka tid
 • av- eller omboka tid
 • förnya recept
 • läsa provsvar
 • ställa frågor till en sjuksköterska.

Vem kan se uppgifterna?

Mina vårdkontakter är ett säkert sätt att kontakta vården. Om man skickar en fråga till en vårdmottagning kan den bara läsas av den eller de på mottagningen som tar emot ärendet och besvarar ärendet. 

Inloggningen i Mina vårdkontakter är personlig. Det är bara den som har skapat ett konto som har inloggningsuppgifterna till det. Om någon annan, som en förälder eller annan vårdnadshavare, har skapat ett konto för en kan man byta lösenord och ändra mobilnummer dit engångskoderna ska skickas.

För att göra det behöver man logga in och sen gå in under personliga inställningar och ändra mobilnummer och lösenord. Man kan också registrera ett nytt mobilnummer. Då skickas ett nytt brev med lösenord ut.

Om man inte kan eller vill kontakta mottagningen via Mina vårdkontakter kan man alltid göra det på något annat sätt, som att ringa eller gå dit.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Åsa Sandler
 • Faktagranskare:

  Sofia Bergman Örberg, koordinator Mina vårdkontakter, Stockholm