Mina vårdkontakter

Mina vårdkontakter är ett sätt att nå vården via webben – när det passar dig. Det är en form av e-tjänst. Det vill säga en tjänst på nätet. På mina vårdkontakter kan du bland annat boka och omboka tid, förnya recept och beställa klamydiatest. All kontakt sker via ett personligt konto. Det kostar ingenting.

Välja hur man vill logga in

För att kunna använda Mina vårdkontakter måste du först välja det sätt man vill logga in på.  

För att kunna logga in behöver du e-legitimation eller ett lösenord och ett mobilnummer.

 • E-legitimation kan du få genom en bank eller från Telia.
 • Loggar du in med hjälp av sin mobil skickas första gången ett lösenordet till den adress som du är folkbokförd på. När du har fått det loggar du sen in med sitt personnummer, lösenordet och en engångskod.
  Koden skickas till det mobilnummer du registrerat.

  När du har loggat in kan du byta lösenord till något du själv väljer. Lösenordet behöver du sen inte byta om du inte vill. Men varje gång du vill logga in med mobilen skickas en ny engångskod till det mobilnummer som du har registrerat.

Vilka mottagningar kan man kontakta?

Vissa ungdomsmottagningar, men inte alla, är anslutna till Mina vårdkontakter. På ungdomsmottagningarnas egna kontaktsidor på UMO finns en symbol som visar om de är anslutna till Mina vårdkontakter. Man kan också logga in i Mina vårdkontakter och söka efter mottagningar under länken Hitta och lägg till mottagningar.

Förutom ungdomsmottagningar är det många andra vårdmottagningar som är med i Mina vårdkontakter. Till exempel vårdcentraler.

Vad kan man göra?

Vad du kan göra beror på var i landet du bor och vilken mottagning du vill kontakta. Varje mottagning bestämmer vad som går att göra hos just dem. Till exempel kan det vara att:

 • boka tid
 • av- eller omboka tid
 • förnya recept
 • läsa provsvar
 • ställa frågor till en sjuksköterska
 • beställa klamydiatest.

Vem kan se uppgifterna?

Mina vårdkontakter är ett säkert sätt att kontakta vården. Om du skickar en fråga till en vårdmottagning kan den bara läsas av den eller de på mottagningen som tar emot ärendet och besvarar ärendet. 

Inloggningen i Mina vårdkontakter är personlig. Det är bara den som har skapat ett konto som har inloggningsuppgifterna till det. Om någon annan, som en förälder eller annan vårdnadshavare, har skapat ett konto för dig kan du byta lösenord och ändra mobilnummer dit engångskoderna ska skickas.

För att göra det behöver du logga in och sen gå in under personliga inställningar och ändra mobilnummer och lösenord. Du kan också registrera ett nytt mobilnummer. Då skickas ett nytt brev med lösenord ut.

Om du inte kan eller vill kontakta mottagningen via Mina vårdkontakter kan du alltid göra det på något annat sätt, som att ringa eller gå dit.

Information om sidan

 • Redaktör:

  Åsa Sandler
 • Faktagranskare:

  Sofia Bergman Örberg, koordinator Mina vårdkontakter, Stockholm