Alternate Text

Köpa läkemedel på nätet?

På nätet finns många sidor som säljer olika läkemedel och preparat. Men det är inte alla sidor som är säkra att köpa ifrån. Köper du receptbelagda läkemedel från ett icke godkänt apotek innebär det en stor risk. Du kan få något som inte hjälper eller som du mår dåligt av.

Har du besvär som du behöver behandling för eller om du behöver skydd mot graviditet är det viktigt att du går till en läkare eller barnmorska som kan skriva ut rätt läkemedel till dig.

Risker med att köpa läkemedel på nätet

Ett läkemedel blir godkänt i Sverige efter en noggrann kontroll av Läkemedelsverket. Det ställs höga krav på att läkemedlet ska ha hög kvalitet och vara säkert att använda.

Det finns många webbplatser som säljer läkemedel. En del webbplatser tillhör ett godkänt apotek och är därmed säkra att köpa från. Men det finns också oseriösa webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel, men gör det i alla fall och många gånger utan krav på recept.

Om du köper från en oseriös webbplats är risken stor att de läkemedel du får är förfalskade.

De oseriösa webbplatserna kan se mycket professionella ut, ofta med bilder på personer klädda som läkare och sjuksköterskor. Men på såna webbplatser får du inte träffa en läkare och recept skrivs ut utan tillstånd.

Kontrollera att webbplatsen är godkänd

Om du vill köpa läkemedel på nätet är det viktigt att först kontrollera att försäljningsstället är lagligt. 

Titta då efter den EU-gemensamma symbolen, som är ett bevis på att nätbutiken har tillstånd att sälja läkemedel. 

Genom att klicka på symbolen kommer du till Läkemedelsverkets webbplats. Där finns en lista över alla apotek och försäljningsställen som har anmält webbhandel så att du kan få bekräftat att du är på en säker webbplats.

Det finns även en nationell apotekssymbol, som ska användas av alla godkända apotek i Sverige som säljer läkemedel, både webbplatser och fysiska butiker.

Om du misstänker att läkemedel är förfalskade eller säljs olagligt kan du kontakta Läkemedelsverkets arbetsgrupp mot olaglig läkemedelsförsäljning.

Okänt innehåll

Du kan aldrig vara säker på vad som finns i okontrollerade, förfalskade läkemedel som säljs på oseriösa webbplatser. Det kan innehålla rätt verksamt ämne men i för liten eller för stor mängd. Det kan innehålla något helt annat som inte ger den effekt du vill ha och som kan vara farligt.

Förfalskade läkemedel kan vara mycket skickligt gjorda och mycket svåra att skilja från de riktiga läkemedlen. Det gäller både själva medicinen, till exempel tabletterna, och förpackningarna.

Stora risker

Om du tar förfalskade läkemedel utsätter du dig för stora risker. Om du får symtom efter att ha tagit ett förfalskat läkemedel är det svårt att veta vad symtomen beror på. Det kan vara biverkningar av en för hög dos eller förgiftning av något skadligt innehåll. Det kan också vara symtom som beror på att den sjukdom du har inte har behandlats på rätt sätt. Om du blir akut sjuk kan det vara svårt för läkaren att ge rätt behandling när du inte vet vad du har fått i dig.

Kosttillskott eller andra preparat

Förutom läkemedel finns det mycket annat som säljs på nätet där det är svårt att veta vad det innehåller. Det kan vara sånt som säljs som till exempel kosttillskott eller preparat som lovar större bröst eller penis. Det finns inga godkända kosttillskott eller andra preparat för att ge större bröst eller penis. Eftersom preparaten inte är testade på samma grundliga och vetenskapliga sätt som godkända läkemedel är kan ingen säkert veta hur det påverkar kroppen och vilka risker som finns med preparatet.

Viktigt att träffa en läkare eller barnmorska

Om du har besvär som du vill ha behandling för eller behöver skydd mot graviditet, till exempel p-piller, är det viktigt att du kontaktar till exempel en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Där får du träffa en läkare, barnmorska eller distriktssköterska beroende på vad du vill ha hjälp med.

De kan genom att undersöka dig och ta prover, ställa rätt diagnos och skriva ut ett receptbelagt läkemedel som passar om du behöver behandling. Om du behöver ett skydd mot graviditet kan de hjälpa dig att välja och skriva ut det som passar dig.

Det är inte tillräckligt att fylla i ett formulär på nätet.

Information om sidan

  • Redaktör:

    Åsa Sandler
  • Faktagranskare:

    Marie Kerttu, farmaceut på Läkemedelsverket, Uppsala
  • Illustratör:

    Cecilia Birgerson Nordling